Gemeenteraad Súdwest-Fryslân: 'Help het Sneker Modelspoormuseum'

FOTO SIMON BLEEKER

Unaniem was de raad: het college moet beter zijn best doen om een nieuw, royaal onderkomen voor het Nationaal Modelspoormuseum in Sneek te vinden.

Het treinmuseum kan geen kant op in de huidige vleugel van het Sneker stationsgebouw. Het onder het publiek geliefde museum wil graag groeien van 40.000 naar 50.000 bezoekers per jaar. Daar is een verhuizing voor nodig. Dan is er meteen ruimte om de collectie uit te breiden. Sponsor Shell wil bijvoorbeeld graag spullen schenken.

Nieuwbouw zou aanvankelijk plaatsvinden in de oude remise, maar dat plan ging in rook op na het faillissement van de stoomtreinstichting in 2011. Een pand op De Hemmen III was een van de opties. Maar het blijft al een jaar akelig stil van de kant van de gemeente Súdwest-Fryslân, vindt het museumbestuur.

De situatie is nijpend, omdat de huur per eind 2019 is opgezegd. In het ergste geval verlaat het museum de gemeente, waarschuwde de raad. Dat zou een ramp voor de gemeente zijn. Wethouder Maarten Offinga: ,,Ja, wij gaan contact zoeken. We willen ze graag houden, het liefste rond het station in Sneek.’’

Nieuws

menu