Gemeenten nemen genoegen met helft jeugdzorggeld

Een foto ter illustratie. FOTO ANP

Jeugdzorgaanbieders betalen 4,5 miljoen euro terug aan Friese gemeenten vanwege zorgkosten die dubbel waren gefactureerd, iets meer dan de helft van wat eerder was becijferd. Eén aanbieder is er nog niet uit met de gemeenten.

Eerder werd al duidelijk dat aanbieders van specialistische jeugdzorg in 2018, toen werd overgestapt op een nieuw vergoedingensysteem, te veel hadden gedeclareerd. Veel aanbieders declareerden in 2018 nog eens de zorg waarvoor ze ook in 2017 al geld hadden gekregen. Eerder becijferde accountantskantoor Accon AVM dat het om zo’n 8,5 miljoen euro zou gaan.

De gemeenten waren sinds eind 2019 in gesprek met de aanbieders over de terugbetaling. Het was al duidelijk dat ze genoegen zouden nemen met veel minder dan de 8,5 miljoen, om lang en duur juridisch getouwtrek te voorkomen. In dat geval zouden namelijk alle 2800 dossiers stuk voor stuk moeten worden uitgeplozen.

De uitkomst is dus dat 4 miljoen niet wordt teruggevraagd. Het betekent dat sommige aanbieders er geld aan over houden, maar volgens ambtelijk trekker Remco Admiraal is inmiddels ook duidelijk dat het dubbel gedeclareerde bedrag in de praktijk lager was dan 8,5 miljoen. Sommige zorgtrajecten bleken nog langer door te zijn gelopen dan duidelijk was ten tijde van het onderzoek van Accon AVM.

Uiteindelijk hebben vijftig zorgaanbieders een bedrag terugbetaald, 45 anderen hoefden niets terug te betalen. Met één aanbieder, Zwat uit Drachten, zijn de gemeenten er nog niet uit. Volgens Hans Barendregt, operationeel directeur bij Zwat, zijn de gesprekken nog gaande en lopen die ,,in goede harmonie”.

Volgens de gemeenten hebben de zorgaanbieders over het algemeen te goeder trouw gehandeld: ze wilden met de dubbele declaratie voorkomen dat ze de vergoeding waar ze wél recht op hadden, zouden mislopen.

Nieuws

menu