Gemeente haalt weer bakzeil bij rechter om brug in Dokkum

De gemeente Noardeast-Fryslân moet opnieuw besluiten over het fietsersverbod op de Reigersbrug in Dokkum. Eerder gebeurde dat al met de Schreiersbrug.

De Fietsersbond stond vorige week donderdag tegenover Noardeast-Fryslân. Inzet was het fietsverbod over de toekomstige Reigersbrug. Die wordt vervangen door een hoger exemplaar, omdat de Súd Ie bevaarbaar wordt gemaakt. De nieuwe, hogere brug zal niet langer geschikt zijn voor fietsers. Die kunnen er hooguit met het rijwiel aan de hand overheen wandelen. Over de brug wordt al sinds 2016 gesteggeld.

Onvoldoende zorgvuldig

De rechter concludeert ten eerste dat de gemeente de omgevingsvergunning niet had mogen koppelen aan het gewijzigde verkeersbesluit. Ook is het verkeersbesluit volgens de rechter ,,onvoldoende zorgvuldig’’ voorbereid, omdat de gemeente geen inzicht had in het aantal verkeersbewegingen over de brug.

Inkijk

Een van de oplossingen die de Fietsersbond voorstaat, is de hogere brug voorzien van langere 0p- en afritten, zodat fietsers er wel overheen kunnen. Volgens de gemeente zou dit evenwel voor meer inkijk kunnen zorgen bij een omliggende woning. Daar gaat de rechter niet in mee: ook de verhoogde brug gaat voor meer inkijk zorgen.

Onduidelijk

De rechter concludeert ten slotte dat er nog veel onduidelijk is. Over het gebruik, de totale verhoging en de verkeersveiligheid. Noardeast-Fryslân moet daarom nu van de rechter opnieuw besluiten.

Verkeerstellingen

Een vrijwel identiek vonnis kreeg de gemeente Dongeradeel vorig jaar aan de broek inzake de Schreiersbrug, waar fietsers en voetgangers toen niet langer overheen mochten. Ook daar ontbraken verkeerstellingen. ,,Ik hoop dat u hiervan leert,’’ zei de rechter toen.

De gemeente Noardeast-Fryslân laat nu weten de uitspraak eerst nader te moeten bestuderen, voor ze een inhoudelijke reactie kan geven.

Nieuws

Meest gelezen