Gekibbel in Langweer om reparatie historisch dak

De Raad van State in Den Haag.  FOTO ARCHIEF

De Raad van State in Den Haag. FOTO ARCHIEF

Een buurman van de Buorren in Langweer is een juridisch gevecht gestart tegen het opknappen van een historisch dak naast hem. ,,De gemeente noemt ons lastpakken’’, zei hij tijdens een zitting voor de Raad van State.
Lees meer over
De Fryske Marren

De gemeente De Fryske Marren vindt het niet terecht dat de bewoner ladingen kritiek heeft op de vergunning voor de renovatie van het rijksmonument naast hem. Een goot die niet recht loopt kun je niet zomaar op een tekening zetten, zei een woordvoerster van de gemeente.

De buurman wil dat de vergunning wordt geschorst. Hij vreest voor wateroverlast in zijn steeg en waterschade aan zijn gevel. Het rijksmonument staat pal naast zijn pand. De goot hangt boven het steegje ertussen dat van hem is en raakt ook zijn gevel. Er is al meer verbouwd aan het rijksmonument. De buurman wil dat de gemeente ook daartegen optreedt.

Tijdens de zitting in Den Haag draaide het om de vergunning voor dakisolatie. Volgens de buren heeft de gemeente te dikke dakisolatieplaten toegestaan. Als de dakpannen straks worden teruggelegd zal blijken dat die over de dakgoot vallen, waardoor de goot waardeloos wordt.

De buurman heeft een bouwkundig bureau ingeschakeld om het aan te tonen. Dit rapport is nog niet klaar. De gemeente stelt dat alles juist is berekend. Dat geldt ook voor de twee schoorstenen die de eigenaar van het monument mag gaan opmetselen. ,,Veel te zwaar. Die gaan instorten’’, zegt de buurman.

Volgens de vergunninghouder, die niet op de zitting aanwezig was, is de Rijksdienst voor Monumentenzorg enthousiast over zijn plannen. De uitspraak van de voorzieningenrechter volgt binnen drie weken.