Geheim en hoog bezoek bij de Leeuwarder Courant

Schrijf een brief aan Sint Nicolaas, schreven we, dan schrijft hij er eentje terug. Dinsdag kwam hij daarvoor bij de krant.

Fotograaf en filmer Arodi Buitenwerf betrapte de Sint toevallig op de brug over de Potmarge. Sint had geen tijd voor een gesprek: ,,Ik heb te druk voor gebazel’’, zei hij. ,,Ik moet hier brieven schrijven, in mijn eentje.’’

In het gebouw van de Leeuwarder Courant raakte de Sint, die normaal zijn weg wel weet te vinden, verdwaald. Hier staat hij tussen de papierrollen. Die deden hem aan Nederlandse kinderen denken: allemaal onbeschreven bladen.

In de hal trof hij medewerkers, die hem konden wijzen waar de redactie van de Leeuwarder Courant is. ,,Waarom heeft u geen mondkapje’’, vroegen ze hem streng. ,,Omdat de Sint rein is en altijd afstand houdt’’, was het antwoord.

‘Altijd een genot om te lezen’

Daarna ging het snel. Op de redactie trof Sint Nicolaas verschillende schrijvers van de Leeuwarder Courant, die hij als kind nog op schoot heeft gehad en bestraffend toe heeft gesproken. Het is goed met ze gekomen.

De brieven van lezers lagen al op hem te wachten. Daar waren ontroerende bij, maar ook grappige en brieven vol tekeningetjes. ,,Altijd een genot om te lezen’’, vond de Sint.

Razendsnel tikte hij de brieven terug. ,,Dat moet ook snel, want in deze tijd heb ik veel te doen. Nog wel, want dit jaar zie ik verontrustend veel kerstbomen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Sinterklaas
Video