Geen tijd om mensen fatsoenlijk te wassen: zorgpersoneel Wolvega in opstand

De verpleegkundigen Corrie Poppeliers-Wemer, Hinke Spijker en Mathilde Hogeveen (vlnr) luiden de noodklok over de werkdruk bij LindeStede. FOTO LC

Zo’n dertig verzorgenden van de afdelingen De Stoeke en De Striepe boden dinsdag aan de pers een zwartboek aan over Meriant, de koepel waaronder verpleeghuis LindeStede in Wolvega valt. Er zou veel mis zijn in het verpleeghuis. Directeur en ondernemingsraad herkennen zich niet in de kritiek.

De verpleegkundigen klagen over onderbezetting, sinds bijna drie jaar geleden afscheid is genomen van de helpenden. ,,We hebben niet eens meer tijd om de mensen fatsoenlijk te wassen en aan te kleden. Geen tijd om even te kletsen”, vertelt verzorgende Hinke Spijker op een persconferentie in hotel Holland Inn, schuin tegenover het verpleeghuis Lindestede in Wolvega.

Het grootste deel van de vijftig verzorgenden-IG van twee van de vijf afdelingen is het beu, zeker dertig werknemers hebben zich onder de vlag van vakbond FNV verenigd. In De Stoeke worden mensen met lichamelijk beperkingen zoals halfzijdigde verlammingen verzorgd. In De Striepe wonen dementerenden.

In onderstaande video vertellen de verpleegkundigen over de problemen waar ze tegenaan lopen:

Geen gehoor bij directeur

Al ruim vier maanden proberen ze in gesprek te komen met directeur Hugo Broekman van Meriant, de ouderenzorgkoepel waar Lindestede onder valt. Maar de directeur reageert in hun ogen niet, althans niet op de manier die ze verwachten. ,,Wij verwachten dat hij met een oplossing komt voor de werkdruk, meer collega’s, andere regels en meer waardering en respect. Per brief hebben we de noodklok geluid. In plaats daarvan reageert de directeur met intimidatie. Onbestaanbaar”, zegt FNV-bestuurder Bernard Koekoek.

Broekman is volgens Koekoek ook uitgenodigd op de persconferentie, maar hij komt niet opdagen. Ook andere kaderleden ontbreken op de bijeenkomst.

Nieuwe manier van werken

Volgens Broekman vormen de twee afdelingen in LindeStede een uitzondering binnen Meriant. Hij wijst erop dat de helpenden voor een groot deel zijn vervangen door hoger opgeleide verzorgenden. ,,De zorg werd steeds zwaarder, om beter aan te sluiten op de behoefte van de bewoners zijn we kleinschaliger gaan werken”, legt Broekman uit. Zo geeft het bewoners veel voldoening als ze meer zelf worden betrokken bij het eten koken en wassen, geeft hij aan.

Ook de ondernemingsraad herkent zich niet in ,,hoe het gespeeld wordt” door de betreffende medewerkers, laat lid Henny de Wit weten. ,,We zijn hierover al anderhalf jaar in gesprek, het is een verschil in beleving. Er werken 900 mensen bij Meriant, dan is dit maar een heel klein onderdeel.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu