Geen publiek en geen Glazen Koets: zo gaat Prinsjesdag dit jaar

Een mondkapje speciaal gemaakt voor Prinsjesdag.

Een mondkapje speciaal gemaakt voor Prinsjesdag. FOTO ANP

Het programma van Prinsjesdag is vanwege het coronavirus flink omgegooid. Publiek is niet welkom en er zal geen rijtoer met de Glazen Koets zijn.

Geen publiek

De grootste merkbare verandering is het ontbreken van publiek. ,,Er is hierdoor minder risico op verspreiding van het coronavirus’’, aldus de Rijksoverheid. De gemeente Den Haag vraagt belangstellenden de ceremonie vooral op televisie te volgen en niet naar Den Haag te komen.

,,Dit is natuurlijk heel teleurstellend voor de mensen die er graag bij zijn, voor de kinderen en ook voor mijzelf”, zei de Haagse burgemeester Jan van Zanen. ,,Maar er is natuurlijk al veel afgelast en beperkt vanwege de coronatijden waarin we momenteel leven.”

Geen rijtoer

Prinsjesdag moet het op de derde dinsdag van september ook doen zonder de beroemde rijtoer van de koning en de koningin in de Glazen Koets. Ook de balkonscène met koning Willem Alexander en koningin Máxima blijft dit jaar achterwege. Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer, begrijpt het ingrijpende besluit van de Haagse burgemeester om de rijtoer op Prinsjesdag te schrappen. ,,Veiligheid gaat voor en het virus is nog niet weg. Er gaat gezorgd worden dat het heel goed op televisie te volgen is. Maar de oproep is om thuis te blijven en daar Prinsjesdag te vieren.”

Troonrede in Grote Kerk en niet in de Ridderzaal

De troonrede zal door koning Willem-Alexander in de Grote Kerk en niet in de Ridderzaal worden uitgesproken. In de Grote Kerk is genoeg ruimte om voldoende afstand te bewaren. Normaal zijn er in de Ridderzaal zo’n duizend gasten aanwezig met Prinsjesdag, dit jaar is er plaats voor 250 gasten. Het zal voor het eerst sinds 1904 zijn dat de Verenigde Vergadering op Prinsjesdag niet op het Haagse Binnenhof plaatsvindt.

Het programma

12.00 uur

Om 12.00 uur is er een militair ceremonieel bij de Grote Kerk. Ook dat is versoberd, ten opzichte van eerdere jaren.

De Eerste- en Tweede Kamerleden vertrekken op dat moment met bussen vanaf het Binnenhof naar de Grote Kerk. Dat is 450 meter verderop. Lopen mag niet; dat zou maar publiek trekken in coronahaard Den Haag. Bovendien hangen er demonstraties in de lucht. In de bus moet verplicht een mondkapje op.

In de Grote Kerk passen zo’n 250 mensen. De staatssecretarissen blijven thuis, net als de commissarissen van de koning. Arno Brok kijkt televisie op het Leeuwarder provinsjehûs.

Speciaal mondkapje

De organisatie heeft 500 speciale mondkapjes laten maken, vertelt Gert Riphagen van de Eerste Kamer, één voor de heen- en één voor de terugreis. Het zijn donkerbruine met een geborduurd logootje van de Staten-Generaal. OSF-senator Germ Gerbrandy had anders beslist zijn Friese mondkapje met pompeblêden voorgedaan. Van der Molen doet dat wél. Dan heeft hij toch nog iets onderscheidends in de bus.

12.45 uur

De Kamerleden nemen plaats in de Grote Kerk.

13.10 uur

De koning en koningin rijden - met de auto en dus niet met de Glazen Koets - van Paleis Noordeinde naar de Grote Kerk. Zij worden vergezeld door onder anderen prins Constantijn en prinses Laurentien.

13.15 uur

De koning zal de troonrede in de Grote Kerk uitspreken. Hij geeft aan wat de belangrijkste plannen zijn voor het komende jaar .

13.45 uur

De Kamerleden keren per bus weer terug naar het Binnenhof. Daar geen hoedenparade, geen borrels, geen netwerkevenementen, geen diners.

15.00 uur

Wopke Hoekstra, minister van Financiën, biedt het koffertje met daarin de Miljoenennota en Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan.