Geen onveilige vloeren in gebouwen in Drachten

Het Leerpark in Drachten. FOTO JILMER POSTMA

In de gemeente Smallingerland staan waarschijnlijk geen gebouwen die zijn gebouwd met - naar nu blijkt - onveilige betonconstructies. Dat concludeert wethouder Ron van der Leck na grondig onderzoek van de gemeente.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken benaderde deze herfst gemeenten met het verzoek in kaart te brengen of hier na 1999 riskante betonvloeren zijn aangelegd. Het gaat om betonconstructies met zogenoemde breedplaatvloeren. Aanleiding was de instorting van een parkeergarage bij het vliegveld van Eindhoven in mei. Bij die betonconstructie is gebruik gemaakt van gewichtsbesparende elementen in die breedplaatvloeren.

21 bouwwerken

In Smallingerland staan 21 bouwwerken die na 1999 zijn gebouwd met deze vloeren, maar zonder de gewichtsbesparende elementen, stelt Ron van der Leck de gemeente gerust. Hij stuurde een onderzoeksteam op pad die alle gebouwen in de afgelopen periode grondig heeft bestudeerd. De gebouwen zijn gecontroleerd met een van het ministerie gekregen checklist. ,,Ik word door het team van ambtenaren meerdere keren per dag op de hoogte gehouden over de voortgang van het onderzoek’’, zegt Van der Leck.

In Drachten staan veel gebouwen die zijn gebouwd na 1999. Het gaat om de scholen op het Leerpark, maar ook om nieuwe basisscholen, het winkelcentrum Raadhuisplein met een ondergrondse parkeergarage. De meeste zorgen had Van der Leck over de gebouwen op het Leerpark, zoals de gebouwen Techniek en Zorg en Welzijn van mbo-instelling ROC Friese Poort. ,,Dinsdag heb ik het geruststellende bericht gekregen dat ook die gebouwen veilig zijn.’’

Landelijk gebouwen gesloten

Op meerdere plaatsen in Nederland zijn op last van de overheid gebouwen gesloten. Het gaat onder meer om Gebouw X van hogeschool Windesheim in Zwolle. Het pand zal tot de zomer gesloten zijn om de fundering te verstevigen. Ruim 4000 studenten en 300 leraren worden ondergebracht in andere gebouwen op de campus.

Leeuwarden meldde woensdag dat er hoogstwaarschijnlijk geen gebouwen in de gemeente zijn met risicovolle betonvloeren. Onderzoek is echter bijzonder lastig, constateert de gemeente.

Nieuws

menu