Geen eenzaam kerstfeest voor buitenlandse studenten NHL Stenden

Hogeschool NHL Stenden bedacht de dinerbox om buitenlandse studenten op eerste kerstdag met elkaar te verbinden. Er werden er 35 uitgedeeld in Leeuwarden, Emmen en Meppel.

Nancy Ventura en Aisha Louange vieren kerst samen met hun medestudenten 'op de laptop'.

Nancy Ventura en Aisha Louange vieren kerst samen met hun medestudenten 'op de laptop'. FOTO SIMON BLEEKER

De één had in Barcelona moeten zitten, de ander in België. Maar op eerste kerstdag 2020 zitten Nancy Ventura (24) en Aisha Louange (28) samen op de kamer van Aisha in de studentenflats tegenover hun hotelopleiding van NHL Stenden in Leeuwarden. En toch nuttigen ze de kerstmaaltijd samen met tientallen anderen die via de laptop online zijn.

De voertaal is Engels, dus het diner dat hun hogeschool bedacht om te voorkomen dat studenten in deze lockdown eenzaam de kerst door zouden moeten brengen, begint met een starter van carpaccio. NHL Stenden doet meer om de eenzaamheid te verdrijven. Online zijn er koffiemomenten, een nieuwjaarsmeeting, yoga en een pubquiz en daadwerkelijk samenkomen kan in het Campus Café waar de coronamaatregelen worden nageleefd.

Studentenkeuken

Nancy en Aisha zijn er helemaal klaar voor. Met een kerstmuts en een kerstdiadeem op, ook geleverd door hun opleiding, laten ze zich aan de anderen op de laptop zien. Aisha heeft een schilderij boven haar eettafel versierd met lampjes en op de keurig voor twee gedekte tafel staat een verlicht kerstboompje.

De dag voor kerst was het zover. In totaal 35 dinerboxen, samengesteld door lokale cateraars, werden door studenten afgehaald om de volgende dag te nuttigen. In groepjes van hoogstens vier, die ze zelf konden bepalen. De school verbond er een online kooksessie aan, zodat op eerste kerstdag voor iedereen duidelijk is hoe het verpakte eten klaargemaakt moet worden.

Daarbij is rekening gehouden met de studentenkeuken, vertellen Aisha en Nancy. Zo heeft lang niet iedereen een oven en kunnen de gerechten in de magnetron warm gemaakt worden. Op het aanrecht van Aisha prijken wel tien aluminium afgesloten bakjes met verschillende lekkernijen erin.

Als vanuit Emmen iemand na het klaarmaken van de starter al over de volgende gang wil beginnen, grijpt Aisha even in. Ze zet de microfoon van haar laptop aan en zegt: ,,Zullen we eerst gezamenlijk de carpaccio opeten en dan aan het volgende gerecht beginnen?’’ Nancy is het met haar eens. Koken en eten moeten niet door elkaar gaan lopen.

Familie gerustgesteld

De beide studenten wonen sinds 2018 in Leeuwarden. Nancy komt oorspronkelijk uit Honduras en Aisha van de Seychellen. Zij zou naar haar zus in België gaan. Maar ze wilde niet het risico lopen dat ze niet terug zou kunnen komen en het reizen in tijden van corona zag ze ook niet zitten. Nancy zoekt met kerst altijd haar oom in Barcelona op. Die heeft ze nu al heel lang niet gezien, maar ze koos voor zekerheid en veiligheid door in Leeuwarden te blijven. ,,Er is vast wel iemand met wie ik kerst kan vieren’’, bedacht ze. Hoewel ze tegelijkertijd besefte dat naar een restaurant gaan er ook niet inzat.

En zo kwamen de twee studenten op het idee mee te doen aan de dinerbox. Dat was voor hun familie ver weg ook een opluchting, want die maakten zich best een beetje zorgen. Aisha heeft meer familieleden die in Europa verblijven, maar zo’n initiatief kende niemand. ,,They were excited.’’ Het idee dat de vrouwen voorzien waren van een goede maaltijd en mensen om dat mee te delen, stelde de familie gerust.

Tweede kerstdag?

Gezellig keuvelend trekt het duo een fles wijn open. Die sloegen ze zelf in, want werd niet bij de box geleverd. Dat komt omdat niet alle studenten al achttien jaar zijn, vermoeden de twee. Op de vraag wat ze tweede kerstdag gaan doen, reageren ze verbaasd. Nancy kent het hele fenomeen tweede kerstdag niet, Aisha heeft er wel eens van gehoord. ,,Maar bij ons is het één kerstdag en daarna weer werken.’’ Bij Nancy is het juist de gewoonte om de dag voor kerst al gezellig samen te zijn en dan rond middernacht cadeautjes uit te pakken.

De avond vliegt voorbij met een menu van carpaccio, brood met kruidenboter, stoofpot van hert en wild zwijn, gebakken aardappeltjes met rozemarijn en zeezout, rode kool met appel en kaneel, gestoofde peertjes, cheesecake met rood fruit en chocolademousse. Zo vieren ze kerstmis met ,,the NHL Stenden community’’, zoals de uitnodiging luidt. ,,Best wishes and a wonderful Christmas!’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
kerst
Coronavirus
Instagram