Geen 26,5 miljoen uit Brussel voor nieuwe sluis Kornwerderzand

Een aanvraag van de provincie bij de Europese Unie voor een bijdrage van 26,5 miljoen euro voor een bredere sluis en ook vernieuwing van twee bruggen bij Kornwerderzand is niet gehonoreerd. Maandag kregen gedeputeerde staten bericht vanuit Brussel. In 2015 werd ook al een aanvraag gedaan, ook die werd niet gehonoreerd.

Gedeputeerde Klaas Kielstra omschrijft Brussel als een 'black box', vanwege de intransparante werkwijze. Het is volgens hem niet duidelijk wat er met de aanvraag gebeurt en wie het behandelt.

De provincie doet volgens Kielstra haar uiterste best om toe te schrijven op alle voorwaarden, maar desondanks is het plan op meerdere criteria door het ijs gezakt. Zo krijgt de luxe jachtbouw een minder zwaar accent dan verwacht.

Kielstra is in negatieve zin verrast door de manier waarop waarop Brussel de afweging heeft gemaakt.

Op de achtergrond werkt hij al een paar maanden aan een 'plan-B', maar dat moet eerst worden voorgelegd aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ook hoopt de gedeputeerde, met een derde aanvraag in Brussel, alsnog op de gewenste miljoenen. Deze moet hij doen in het eerste kwartaal van 2018. Kielstra spreekt de hoop uit dat het hele plan voor de bredere sluis alsnog in 2023 gerealiseerd is.

Het werk aan de sluis kost in totaal 150 miljoen euro. Een bijdrage uit Den Haag en van het Waddenfonds lijkt wel zeker. Ook hebben de provincies Friesland, Overijssel en Flevoland geld gereserveerd.

Nieuws

menu