Gedupeerde ouders toeslagenaffaire blij, maar ook kritisch na aftreden kabinet: 'Eigenlijk zou Rutte hetzelfde moeten doen als Asscher'

FOTO ANP

„Ik heb gejankt.” Lia Pen uit Wolvega volgde vrijdagmiddag vol emoties de persconferentie rond het aftreden van het kabinet. Aanleiding is het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire. Pen is ook daar slachtoffer van.

„Ik heb gehuild, maar ik ben ook wel heel blij. Het is toch een vorm van erkenning dat er fouten zijn gemaakt. Maar als je dan vervolgens alle antwoorden weer hoort op vragen zakt de moed toch ook wel weer in je schoenen.” Toch heeft ze wel hoop dat het nu komt tot het afronden van de problemen bij ouders met onterechte schulden. De val van het kabinet heeft volgens premier Rutte geen gevolgen voor de ouders die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire. Er zijn wat hem betreft twee prioriteiten voor het demissionaire kabinet: „Corona en de afwikkeling deze verschrikkelijke kwestie”.

Lia Pen zegt dat ouders door het aftreden van het kabinet niet ineens meer vertrouwen hebben in het nu demissionaire kabinet. „En de kans is groot dat Rutte na de verkiezingen premier blijft. Dan moeten ze alsnog dat vertrouwen terugwinnen. Maar ik heb respect voor minister Wiebes, er moet toch iemand verantwoordelijkheid nemen, er zijn zoveel signalen genegeerd.”

‘Rutte denkt dat ‘ie door kan’

Zo denkt Mariëlle Nijland uit De Westereen, vanaf 2012 slachtoffer in de toeslagenaffaire, er ook over. „Ik vind het heel goed dat ze verantwoordelijkheid nemen. Aan de andere kant: Rutte blijft verkiesbaar en hij is wel eindverantwoordelijk voor de hele affaire. Hij denkt dat ‘ie door kan, en het is aan de kiezer om dat straks te beoordelen.”

Ze rekent er dan ook niet op dat de kiezers Rutte hierop af zullen rekenen, omdat de VVD „een vrij vaste aanhang” heeft. „Eigenlijk zou Rutte hetzelfde moeten doen als Lodewijk Asscher en zich terugtrekken als lijsttrekker voor de komende verkiezingen. Ik blijf hopen dat mensen uiteindelijk zeggen: ‘Dit gaat te ver’ en niet op Rutte stemmen.”

„Want besef goed, dit kan iedereen overkomen, het zit in alle lagen van de overheid, kijk naar de bijstand en de boodschappen. En als het je overkomt, word je gemangeld door de overheid, jij moet aantonen dat je te goeder trouw hebt gehandeld”, aldus Nijland.

Nieuws

menu