Gedoe rond indiening Minority SafePack

Dozen vol handtekeningen die in Hongarije verzameld werden FOTO FUEN

Een geslaagde Europeesbrede handtekeningenactie om kleine talen beter te beschermen, wordt voorlopig niet ingediend bij de Europese Commissie.

Het zogenaamde Minority SafePack, waarvoor in Friesland in 2017 actie is gevoerd, is een initiatief van taalminderheidsorganisatie FUEN (Federal Union of European Nationalities). Die wilde voorafgaand aan de indiening van de meer dan 1 miljoen handtekeningen, een gesprek met de Europese Commissie. Dat verzoek is geweigerd.

De FUEN wacht nu tot er na de Europese verkiezingen in mei volgend jaar een nieuwe Europese Commissie is gevormd. Om een European citizens’ initiative (ECI) in te kunnen dienen, zijn een miljoen handtekeningen van burgers nodig. De FUEN verzamelde die in 28 lidstaten, waar in totaal 50 miljoen mensen een minderheidstaal spreken. De actie leefde vooral in landen als Roemenië, Hongarije, Slowakije, Letland, Spanje, Denemarken, Kroatië, Bulgarije, Litouwen en Slovenië.

FUEN-president Loránt Vincze noemt de weigering voor een gesprek ,,onwaardig’’. Het toont volgens hem dat het wantrouwen dat de FUEN altijd al voelde bij de Europese Commissie over de handtekeningenactie bevestigd wordt. Vanwege dat bestaande wantrouwen was er de wens in een gesprek te ontdekken of de actie zal leiden tot een daadwerkelijk voorstel tot bescherming van kleine talen. De Commissie liet weten pas een gesprek te willen na indiening van de handtekeningen. Dat is gebruikelijk bij een ECI.

Nieuws

Meest gelezen