Gedeputeerde hekelt cao-conflict in streekvervoer & Stichting Wolvenhek voelt zich bedreigd door tweet FNP’er | nieuws uit Friesland van 6 maart

Nieuws uit Friesland van 6 maart.

Nieuws uit Friesland van 6 maart.

Verkeergedeputeerde Avine Fokkens (VVD) doet een dringende oproep aan de werkgevers en de werknemers in het streekvervoer om een cao-akkoord af te sluiten. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

,,Ik wil beslist niet tornen aan het stakingsrecht, maar dit gaat onderhand wel erg ver ”, oordeelt Fokkens. ,,Mijn grote vrees is dat we hierdoor nog meer mensen vervreemden van het openbaar vervoer en daar is niemand bij gebaat.” Het cao-conflict staat volgens haar haaks op alle inspanningen om de reizigers voor het openbaar vervoer te behouden of terug te winnen.

Stichting Wolvenhek voelt zich bedreigd door tweet FNP’er. ‘Ik weet waar jullie wonen’

De Stichting Wolvenhek voelt zich bedreigd door FNP’er Jelmer Bloembergen. De Frysk Nasjonaal uit Achtkarspelen riep de stichting het afgelopen weekend via Twitter op met haar spandoekenactie om te stoppen: ,,Anders maatregelen. Ik weet waar jullie wonen.”

,,Dit is in regelrjochte bedriging yn ús eagen’‘, zegt Jehan Bouma, voorzitter van de Stichting Wolvenhek Fryslân. Zijn stichting plaatste onlangs 110 spandoeken in heel Friesland, waarop - ten onrechte - wordt gesteld dat de FNP de uitbreiding van het aantal wolven in de provincie toejuicht.

Hoofdrol voor vijftien skûtsjevrouwen in boek. ‘Ze vonden het heel fijn dat er eindelijk eens iemand naar hun verhalen luisterde’

In het boek ‘Schippersvrouwen, verhalen boven water’ spelen voor het eerst de vrouwen van skûtsjeschippers de hoofdrol. Op Internationale Vrouwendag, woensdag 8 maart, wordt het boek gepresenteerd.

Zo’n 35 jaar deed Sippy Tigchelaar (70) uit Wolvega voor Omrop Fryslân verslag van het skûtsjesilen, maar dat ging vooral over de wedstrijden en de mannelijke bemanningsleden. De rol van de schippersvrouwen en het dagelijkse leven aan boord was nog nooit echt belicht. Dus het werd hoog tijd.’’

Nieuwe burgemeester van gemeente Heerenveen moet volgens inwoners enthousiaste aanvoerder’ zijn

Inwoners, ondernemers en ambtenaren van de gemeente Heerenveen willen dat de nieuwe burgemeester een ‘enthousiaste aanvoerder’ is. Dat blijkt uit een peiling die gehouden is onder onder inwoners, ondernemers en ambtenaren. De resultaten zijn verwerkt in de profielschets voor de nieuwe burgemeester, die maandagavond wordt vastgesteld door de gemeenteraad en wordt aangeboden aan commissaris van de Koning Arno Brok.

LC-kiespeiler: ben jij er al uit? Blijft het bij de gevestigde politieke orde of wacht een nieuwkomer de overwinning?

Op 15 maart gaan de stembussen open. Krijgen we een doorbraak voor de BBB, zoals sommige opiniepeilers voorspellen? Of zit er toch een verrassing in het vat, voor andere nieuwkomers of misschien juist de gevestigde politieke orde?

Dat wil de Leeuwarder Courant graag van jou weten. Vanaf vandaag opent onze virtuele stembus. Op de LC-site kunnen Friezen de komende dagen aangeven of ze hun keus al hebben gemaakt, en voor welke partij dan wel.

Drie mannen uit Friesland aangehouden tijdens demonstratie Go Ahead Eagles in Leeuwarden

De politie heeft zondagavond drie mannen uit Leeuwarden, Burgum en de gemeente Heerenveen aangehouden. De drie zouden ‘opvallend aanwezig’ zijn geweest, vlakbij de demonstratie van fans van Go Ahead Eagles op het Kalverdijkje.

Het drietal kreeg een stopteken in Camminghaburen. De bestuurder vluchtte een snackbar in, maar kon even later alsnog worden aangehouden, evenals twee andere inzittenden.

Verder in het nieuws:

* Wereldkampioenen Jordan Stolz en Femke Kok publiekstrekkers bij sprintspektakel om de zilveren bal in Leeuwarden.

* Drie personen aangehouden wegens brandstichting woning Drachten.

* Beschonken man (21) heeft stuk staal op zak, zorgt voor onrust bij café in Damwâld en wordt aangehouden.

Tip van de redactie:

* Domper voor schaatstop: geen zomerijs in Thialf

* ‘SC Cambuur grijpt strohalm en SC Heerenveen zorgt eindelijk voor vermaak’ | Beluister hier de podcast KOKO Radio

* Veel gezondheidswinst te behalen op latere leeftijd. „Veel ouderen weten niet wat een gezonde leefstijl is”