Gedeputeerde Klaas Kielstra: Heerenveen straks aan Tsjûkemar

Totaal staat er voor 2,8 miljoen euro op het wensenlijstje van de Club van Aanjagers van Frans Heesen (zittend rechts). Met gedeputeerde Klaas Kielstra, wethouder Frans Veltman van De Fryske Marren, Jan van Weperen van Wetterskip Fryslân en Laurens Touwen van de Marrekrite (van links naar rechts) ondertekende hij een overenkomst. FOTO NIELS DE VRIES

Heerenveen moet aan de Tsjûkemar komen liggen, vindt gedeputeerde Klaas Kielstra. Want dit ,,vergeten meer’’ biedt volop recreactiekansen.

Hij riep gemeente De Fryske Marren woensdagmiddag op contact op te nemen met buurgemeente Heerenveen om over de mogelijkheden te praten.

Kielstra zei dit na het ondertekenen van de overeenkomst van de Club van Aanjagers in Delfstrahuizen. Deze groep vertegenwoordigers van diverse geledingen rond de Tsjûkemar heeft plannen gemaakt om het meer en zijn omgeving aantrekkelijker te maken voor toeristen.

Fietspad rond het meer

Zo wordt dit jaar een fietspad rond het meer aangelegd, wordt er een pontje over de Skarster Rien ingezet en komt er een survivalbaan in Oosterzee. Naast de provincie Fryslân betalen gemeente De Fryske Marren, Wetterskip Fryslân en de Marrekrite eraan mee. Totaal staat er voor 2,8 miljoen euro op het wensenlijstje van de Club van Aanjagers.

Om de Tsjûkemar nog beter te benutten, acht Kielstra een vaarverbinding met Heerenveen noodzakelijk. Hij verwees vervolgens naar de plannen van de werkgroep Feanetië. Die wil een sloepenroute realiseren vanaf het centrum van Heerenveen via de Tjonger, de Engelenvaart en het Nannewiid naar de Tsjûkemar.

'Geweldich'

Feanetië-initiator en ondernemer Geert Bosman juicht het idee van Kielstra toe. ,,Geweldich’’, zegt hij. ,,Dan sitst yn in lyts heal oerke op ’e Tsjûkemar en hast ek Lemmer oan dyn fuotten. Dit is it nije rekrearjen. Minsken wolle in dei fuort, in sloepke hiere, in stikje farre en jûns efkes wat ite. Sa kinst der mei syn allen wat moais fan meitsje.’’

CDA-fractievoorzitter Jan van Zanden zegt de kwestie zeker te zullen aanzwengelen in De Fryske Marren. Wethouder Frans Veltman van De Fryske Marren is bereid er met Heerenveen over te praten. Burgemeester Tjeerd van der Zwan wacht vooralsnog de stappen af. ,,Als een buurgemeente daarmee komt, dan nemen we dat serieus.’’

Nieuws

menu