Gedeputeerde Avine Fokkens bedankt voor VVD-lidmaatschap Eerste Kamer

Avine Fokkens (links) met Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, eerder dit jaar bij de opening van een fietsbrug van biocomposiet bij Ritsumasyl. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Avine Fokkens, gedeputeerde namens de VVD in Gedeputeerde Staten, zal haar werk voor Fryslân niet gaan combineren met het lidmaatschap van de Eerste Kamer.

Fokkens is gevraagd als opvolger van Eerste Kamerlid Roel Wever. De VVD’er is onlangs benoemd tot burgemeester van de gemeente Heerlen. De gemeenteraad acht het niet wenselijk dat Wever zijn burgemeesterschap gaat combineren met zijn lidmaatschap voor de Eerste Kamer. Hij moet die beslissing zelf nog officieel nemen.

Avine Fokkens stond dertiende op advieslijst van de VVD voor de Eerste Kamerverkiezingen van vorig jaar mei. De VVD heeft twaalf zetels in de Eerste Kamer en is daarmee de grootste partij. Fokkens is officieel eerste opvolger.

Pijn in het hart

Fokkens bedankt ,,met pijn in het hart voor de eer’’ voor het lidmaatschap, zegt ze. ,,Hét doet echt een beetje pijn, hoe fantastisch ik het ook vind om gedeputeerde van Fryslân te mogen zijn.’’

Officieel mag een gedeputeerde het werk combineren met het lidmaatschap van de Eerste Kamer. Fokkens acht dat niet wenselijk. Ze wil niet ergens tekortschieten.

De lijst waar Fokkens dertiende op stond, kwam december 2018 tot stand. Fokkens is sinds juni 2019 gedeputeerde van Fryslân. Ze was tussen 2007 en 2011 en tussen 2015 en 2019 lid van Provinciale Staten. Fokkens heeft onder meer verkeer en vervoer, recreatie en toerisme en infrastructuur in portefeuille.

Hoogleraar Campus Fryslân op de lijst

Nu Fokkens bedankt, zal de nummer 14 op de lijst aanspraak maken op de zetel. Op veertien staat Jan Keunen uit Nijmegen, oogarts van het Radboudumc. Hij is al jaren voorstander van een vuurwerkverbod in Nederland. Op nummer 15 staat Lucas Vos, voormalig directeur van bloemenveiling Royal FloraHolland.

Op nummer 16 staat hoogleraar bestuurskunde Caspar van den Berg. Aan de Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen doceert hij global and local governance.

Annemarie Jorritsma, tussen 1978 en 1988 gemeenteraadslid in Bolsward, is fractievoorzitter van de Eerste Kamerfractie van de VVD.

Nieuws

menu