Gebrek aan aanwas vanuit gemeenten; Caparis vervult vacatures met uitzendkrachten

Medewerkers van Caparis pakken shampoo in in de vestiging aan de Orionweg in Leeuwarden. FOTO NIELS WESTRA

In een blog op de website van zijn werkgever vraagt Caparisbaas Alex Bonnema de gemeenten om meer mensen naar de sociale werkvoorziening door te sturen.

Caparis heeft momenteel meer werk dan het met het huidige personeelsbestand kan bezetten. ,,Caparis heeft momenteel ruim vijftig onvervulde vacatures. We zijn gedwongen uitzendkrachten in te zetten om het werk uit te voeren’’, schrijft Bonnema.

De bestuurder noemt dat een onwenselijke situatie. ,,In de kaartenbakken van onze acht aandeelhoudende gemeenten zitten meer dan tienduizend mensen die wel willen werken maar de kans niet krijgen.’’ Op vragen van Caparis bij de gemeenten naar geschikte mensen voor de vacatures, krijgt de werkvoorziening nul op het rekest.

Vreemde situaties

Volgens Bonnema zorgt dat voor vreemde situaties. Als voorbeeld noemt hij het schoonmaken van een stadion van een sportclub door Caparis. Voor deze klus zijn verschillende vacatures maar de desbetreffende gemeente zegt geen geschikte mensen in de kaartenbakken te hebben.

Het tegenovergestelde blijkt waar als Bonnema praat met de directie van de club. ,,Mijn broek zakt af als ik van de directie moet horen dat zij vanuit de gemeente wel een aantal mensen hadden gekregen, maar geen werk hadden voor deze mensen.’’

Vragen uit Opsterland

De blog van Bonnema is voor Opsterlands Belang reden om vragen te stellen aan het college van b en w van Opsterland. Opsterland is een van de gemeenten die participeert in het werkbedrijf en heeft 700 tot 800 werklozen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Opstellers Marcel van Opzeeland en Jan van Dalen noemen als voorbeeld de bediening van de brug in Nij Beets. Door een storing in de sensoren moet dit enkele weken handmatig gebeuren. ,,Voor één of meer personen zonder werk uit Nij Beets of naaste omgeving was dit een prachtklus geweest.’’ De gemeente zet echter een uitzendkracht in.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland