Gasveld bij Oudega zit tjokvol, Vermilion wil hogere productie

In het gasveld Middelburen bij Oudega blijkt nog tien keer zoveel gas te zitten als eerder gedacht. Gaswinner Vermilion wil de productie opvoeren, de gemeente Smallingerland moet daar niet aan denken.

Tot vorig jaar dacht Vermilion nog dat uit het gasveld maximaal 36 miljoen kuub gas gewonnen kon worden. Uit nieuw onderzoek blijkt dat er bijna 350 miljoen kuub gas in de grond zit. Vermilion heeft daarom een nieuw winningsplan ingediend bij minister Wiebes van Economische Zaken, zodat verhoging van de gasproductie mogelijk wordt. Ookwordt gevraagd de winningsperiode met vijf jaar te verlengen tot 2028.

Zijspoor

Het gas uit Middelburen wil Vermilion mogelijk aanboren via een ‘zijspoor’ vanuit een bestaande put in het naastgelegen gasveld Opeinde-Zuid. Dat veld bevat naar nu blijkt 10 miljoen kuub meer winbaar gas dan was voorzien.

Het huidige plan voor Middelburen heeft de minister pas in september goedgekeurd. De gaswinning leidde afgelopen zomer tot protesten en een petitie van een actiegroep van raadsleden en dorpsbelangen.

Negatief advies

De gemeente Smallingerland wil niet meewerken aan de exploitatie van kleine gasvelden en geeft de minister een negatief advies over het opvoeren van de gasproductie in Middelburen.

In de ogen van de gemeente schiet het winningsplan daarnaast tekort. Het is niet concreet en er mist milieu-informatie waardoor het Staatstoezicht voor de Mijnen geen volledig advies kan geven. De Technische Commissie Bodembeweging moet ook nog een oordeel vellen.

De gemeente waarschuwt het ministerie dat de actiegroep weer actief kan worden. Die is er al mee bezig, reageert secretaris Trees Flapper. Protesterend Smallingerland trekt vanaf nu samen op met actiegroep Tsjingas in Nij Beets.

Feiten op tafel

Flapper: ,,We leggen ons hier niet bij neer en willen eerst alle feiten op tafel. Veel mensen in de gemeente hebben er geen idee van wat hier gebeurt.”

Nieuws

menu