Gasflessen tollen over straat nadat Arriva-bus zich vastrijdt onder viaduct

FOTO JARING RISPENS

Een lijnbus van Arriva reed zich donderdagochtend vast onder een viaduct in Franeker. Gasflessen tolden over straat. Wat gebeurde er precies?

Dit gebeurde op de Hottingastraat in Franeker. Het ongeval ging gepaard met een flinke klap. De gasflessen belandden op meters afstand van elkaar op de grond en in het water. Er zaten geen passagiers in de bus. De buschauffeur kwam met de schrik vrij.

Hoe kon het ongeval gebeuren?

De buschauffeur van Arriva was bezig met een zogeheten materiaalrit. Een chauffeur rijdt dan voor aanvang van de dienstregeling van de ene naar de andere locatie. ,,De chauffeur heeft per abuis een verkeerde afslag genomen’’, zegt Arriva-woordvoerder Tineke Witteveen.

De man is door de politie meegenomen naar het bureau om daar zijn verhaal te doen. Hij was zichtbaar aangedaan van het incident. ,,Hij vertelde zijn oriëntatie een beetje kwijt te zijn, door het donkere en mistige weer’’, zegt Anne van der Meer namens de politie.

Was er explosiegevaar?

Volgens Jan Willem Zwart, woordvoerder van de brandweer, niet. ,,De flessen zelf ontploffen alleen bij extreme hitte. Er zit ook een veiligheidsmechanisme op. Het gas wordt bij brand dan 'afgeblazen'. Daarom maken we ons bij brand ook niet direct veel zorgen, als er gasflessen in de buurt zijn.''

,,Als het gas uit de fles stroomt en onder een viaduct blijft hangen, dan blijft er explosiegevaar'', zegt brandweerwoordvoerder Jan Willem Zwart. Omdat de wind goed stond, was daarvan geen sprake. ,,Het was wel even heel spannend, want de flessen sisten nog'', zegt Zwart.

Was er gevaar voor de omgeving?

De politie had enkele straten afgesloten, maar deze werden al gauw vrijgegeven. Kinderen konden al gauw weer door hun ouders naar een nabij gelegen kinderdagverblijf worden gebracht. Omwonenden die een kijkje kwamen nemen bij het viaduct, dat grenst aan de Rient Koopmansstraat, konden zonder gevaar van een afstandje toekijken.

De gasflessen zijn door de brandweer veiliggesteld en opengezet. Dat is gebruikelijk bij beschadigde exemplaren. Het gas liep er langzaam uit en vormde geen gevaar voor de omgeving.

Hoe hoog was het viaduct?

De hoogte van het viaduct was 2 meter en 90 centimeter. Hoe hoog de Arriva-bus was, kan het vervoersbedrijf niet zeggen. ,,In ieder geval hoger dan een normale bus, vanwege de gasinstallatie'', aldus  woordvoerder Witteveen. Het is goed mogelijk dat de chauffeur de situatie vanwege het slechte weer minder goed kon inschatten.

Hoeveel schade is er?

De bus is door de klap zwaar beschadigd. Om de gasflessen zit een ombouw, zodat je ze normaliter niet ziet. Door de klap zijn er in ieder geval vijf flessen van de bus gevallen. De ombouw is kapot en ligt in stukken op straat. Ook enkele ruiten van de bus zijn gesneuveld en de voorkant is beschadigd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland