Rubriek Nummer Zoveel: 'Gas- en zoutwinning in Waddengebied onbestaanbaar'

Christa Oosterbaan.

Op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen staan 39 Friezen; 29 mannen en 10 vrouwen. In deze aflevering: Christa Oosterbaan (44) van Terschelling. Lijst 7, PvdA, plek 19.

Waarom de PvdA?

,,Voor mij is het een heel natuurlijke keus. Ik ben opgegroeid met de sociaaldemocratie. Je moet zorgen voor degenen die het niet goed hebben. Dan word je ook als samenleving het sterkst. Toen we als partij deel uitmaakten van het kabinet- Rutte II, zijn we vergeten vanuit de Kamer ons eigen verhaal te vertellen. Daarvoor zijn we door de kiezers afgestraft. Daar hebben we van geleerd.”

De beste campagnetip:

,,We doen veel aan filmpjes en proberen bijvoorbeeld tweets van elkaar te delen. Maar kom je daarmee bij de zwevende kiezers? Liefst ga ik de straat op om te luisteren, om te voelen hoe de sfeer is, om te horen waar de pijn zit en om de discussie aan te gaan.”

Stel dat ik word gekozen.

,,Dan komt energiearmoede hoog op de agenda. We moeten toe naar een duurzame wereld, maar we moeten er ook voor zorgen dat we mensen die geen geld hebben voor isolatie of een warmtepomp, te helpen. Vroeger is het gasnetwerk door de overheid aangelegd. Iedereen profiteerde en dat moet met de energietransitie opnieuw gebeuren. Anders krijgen we enorme achterstandswijken.”

Als ik iets in Friesland kan terugdraaien, dan is het:

,,De gas- en zoutwinning in het Waddengebied. Onbestaanbaar vind ik het. We hebben het over Werelderfgoed! Nog iets: de herverdeling van het gemeentefonds. De gemeenten die het al zwaar hebben, worden hard geraakt. Daar kan ik echt boos om worden.”

Mijn politieke voorbeeld:

,,Ik heb er twee: Lutz Jacobi en Anita Andriesen. Lutz waardeer ik om de manier waarop ze mensen altijd bij de politiek betrokken heeft. Maak het tastbaar, breng het dichtbij. Zo was ook Anita een vrouw van het volk. Ze toonde passie en inzet tot het aan het laatst toe. Zo betrokken en benaderbaar wil ik ook zijn. Ik ben een echte volksvertegenwoordiger. Nu op Terschelling, straks misschien in Den Haag.”

Nieuws

menu