Gaat het de komende dagen sneeuwen in Friesland?

ARCHIEF Foto: JACOB VAN ESSEN

Gaat het vanavond en vannacht sneeuwen? Weeronline voorspelt in grote delen van het land enige tijd natte sneeuw en op sommige plaatsen kan de sneeuw tijdelijk blijven liggen.

De kans op een witte wereld is het grootst in de oostelijke delen van het land. In Friesland is een sneeuwdek van hoogstens 0 tot 2 centimeter voorspeld, dat houdt waarschijnlijk maar heel kort stand.

Aan het einde van de maandagmiddag zal het in het westen beginnen met lichte regen. Die neerslag trekt maandagavond oostwaarts over het land en gaat halverwege de avond steeds meer over in natte sneeuw. De vorming van een sneeuwdek langs de westkust is echter heel klein.

De beste kansen op een tijdelijk witte wereld zijn voor Limburg, het (uiterste) oosten van Noord-Brabant, de oostelijke helft van Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen. Als het even goed doorsneeuwt kan in deze delen van het land een sneeuwdek van 0 tot 3 centimeter dik ontstaan.

Bij een luchttemperatuur rond 1 graad boven nul kan de weg afkoelen tot rond of net onder het vriespunt. Hierdoor kunnen natte wegen bevriezen. Het meeste risico op gladheid is er op bruggen en viaducten, maar lokaal kunnen ook gewone wegen (op beschutte plekken) glad worden.

Nacht naar woensdag wéér sneeuw?

Na een grotendeels droge dinsdag met behoorlijk wat zon volgt dinsdagavond opnieuw neerslag. Zoals het er nu voorstaat valt hieruit in de zuidwestelijke helft van het land voornamelijk regen. In het noorden en oosten is opnieuw kans op natte sneeuw.

Vooral in het oosten van Drenthe, Groningen en Friesland kan de sneeuw dan weer tijdelijk blijven liggen met een sneeuwlaag van 0 tot 2 centimeter. Als het tot een sneeuwdekje komt, smelt dit woensdagochtend wel snel weg.

Nieuws

Meest gelezen