Ga jij zondag naar het Woonprotest in Amsterdam? Laat het ons weten

Een driekamerappartement van 70 vierkante meter in de Vlietzone in Leeuwarden. Volgens de advertentie op internet is de kale huur 820 euro per maand. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Komende zondag zullen vermoedelijk duizenden mensen bij een groot woonprotest in Amsterdam aanwezig zijn. Ben jij erbij? Laat het ons weten.

Vanwege verwachte drukte is het protest al verplaatst van de Dam naar het grotere Westerpark in de hoofdstad. De demonstratie vindt om 14.00 uur plaats en daarna volgt een protestmars naar de Dam.

Vorige maand werd bekend dat een grote coalitie van politieke partijen en belangenverenigingen als de Woonbond, vakbond FNV, ASVA Studentenunie en diverse huurdersverenigingen, verenigd onder de naam Het Woonprotest, in actie komen tegen de oververhitte woningmarkt.

Kort gezegd wil de actiegroep het volgende:

  • Voldoende en betaalbare huisvesting
  • Grip krijgen op escalerende huur- en koopprijzen van woningen
  • Beleggers/huisjesmelkers aanpakken
  • Overheden moeten zorgen dat er een einde komt aan racisme en klassendiscriminatie in het woon- en sloopbeleid

Met dat laatste verwijzen ze onder meer naar het slopen van goedkope woningen in wijken waar veel armere mensen of mensen met een migratieachtergrond wonen om in plaats daarvan duurdere koopwoningen neer te zetten.

Ook het blijven verkopen van sociale huurwoningen terwijl er al een tekort is, moet volgens Het Woonprotest stoppen. Verder moet kraken weer uit de strafwet verdwijnen omdat dit volgens de organisaties ,,onderdeel is van het fundamentele woonrecht''.

Nieuws

Meest gelezen