GGZ Friesland test patiënten zelf op het coronavirus

Sven Andreae levert mondkapjes af bij de dagbesteding van MindUp in Sneek. Hilde de Jong neemt ze in ontvangst. FOTO SIMON BLEEKER

GGZ Friesland test sinds deze week zelf zijn patiënten op het coronavirus. Medewerkers worden al sinds twee weken in de eigen teststraat bij het Jelgershuis in Leeuwarden bemonsterd.

,,Het inplannen voor een test bij de GGD duurde te lang. Mensen moeten dan onnodig lang in quarantaine, wat stress met zich meebrengt voor de patiënten en mede-patiënten”, verklaart woordvoerder Louwra Weisfelt. Alleen patiënten die in een instelling, kliniek of beschermd-wonen-locatie van GGZ Friesland verblijven komen in aanmerking.

In samenwerking met GGD Fryslân (de gemeentelijke gezondheidsdienst) en het laboratorium Izore is besloten dat GGZ Friesland (de geestelijke gezondheidszorg) zelf de monsters afneemt. In twee weken zijn er al bijna tweehonderd medewerkers getest. Momenteel worden er een kleine twintig mensen per dag getest, van wie een paar patiënten. ,,We verwachten snel een toename”, vervolgt Weisfelt.

Medewerkers weten binnen een etmaal de uitslag, als ze negatief getest zijn kunnen ze na twee dagen thuisblijven weer aan het werk. Dat is minder dan de drie tot vijf dagen die GGD Fryslân nodig heeft.

20.000 mondkapjes over instellingen verspreid

Bovendien wil GGZ Friesland dat medewerkers, patiënten en bezoekers voortaan mondkapjes gebruiken. Dinsdag en woensdag zijn er 20.000 mondkapjes bezorgd bij de tientallen grote en kleinere locaties in de provincie. ,,We willen de zorg graag op een veilige manier door laten gaan”, zo licht Weisfelt het besluit van het coronacrisisteam toe.

GGZ Friesland kiest voor niet-medische mondkapjes, zoals die ook in het openbaar vervoer worden voorgeschreven. Niet alleen de medewerkers, ook de patiënten op locatie, bezoekers en de deelnemers aan de dagbesteding worden dringend verzocht voortaan een mondkapje op te houden.

Alleen al bij MindUp krijgen dagelijks ruim vierhonderd ggz-patiënten een vorm van dagbesteding. Deelnemers maken nu stoffen mondkapjes voor het personeel en de patiënten, zodat GGZ Friesland niet groot hoeft in te kopen.

GGZ Friesland gaat met het dringend adviseren van mondkapjes-gebruik verder dan de richtlijn van de gezondheidsdienst GGD Fryslân. Eerder stapten de ouderenzorginstellingen ZuidOostZorg en Noorderbreedte ook al over op gebruik van mondkapjes of chirurgische mondneusmaskers. Binnenkort worden mondkapjes in publieke binnenruimtes in het hele land geadviseerd, kondigde premier Mark Rutte gistermiddag aan.

Voor positieve patiënten heeft GGZ Friesland sinds het begin van de pandemie in maart een aparte unit in Heerenveen. Er was ook één in Franeker, maar die is afgeschaald. Tot op heden hoefde GGZ Friesland nog geen enkele patiënt in de corona-unit geïsoleerd op te nemen. ,,Maar dat kan zomaar veranderen”, beseft Weisfelt.

Nieuws

menu