GGZ Friesland brengt zorg dichter bij patiënten en zet 11 regioteams op

GGZ Friesland gaat in de loop van volgend jaar de geestelijke gezondheidszorg dichter bij de patiënten organiseren. Er worden elf regioteams opgezet.

GGZ Friesland gebruikt een oude brandweerbus uit Oostenrijk om met medewerkers te praten over de toekomst.

GGZ Friesland gebruikt een oude brandweerbus uit Oostenrijk om met medewerkers te praten over de toekomst. FOTO GGZ FRIESLAND

GGZ Friesland wil klantvriendelijker werken en patiënten minder vaak doorverwijzen, zeggen bestuurder Ton Dhondt en directeur Paul Mutsaers. De specialisten die nu nog vaak in Leeuwarden zitten worden samengevoegd met de zogeheten Fact-teams, teams die snel (crisis)zorg kunnen verlenen aan mensen die in geestelijke nood komen. Dit betekent dat een deel van de medewerkers van locatie moet wisselen en patiënten andere behandelaars kunnen krijgen.

,,We proberen zoveel mogelijk te voorkomen dat patiënten met nieuwe behandelaars worden geconfronteerd, maar dit is onvermijdelijk”, zegt Mutsaers. ,,Uiteindelijk willen we juist toe naar veel meer continuïteit voor de patiënten, dat ze minder vaak hoeven wisselen van behandelaar.”

Minder verwijzingen

De nieuwe teams gaan vanaf volgend jaar regioteams heten. Er komen elf van in de provincie, verspreid over Leeuwarden, Sneek, Dokkum, Drachten, Heerenveen, Franeker en Lemmer. Gemiddeld bestaan ze uit veertien voltijdsbanen. Het gaat om de zorg voor mensen tussen de 25 en 65 jaar. De jongvolwassenen- en ouderenzorg worden al dichter bij de patiënten georganiseerd, meldt woordvoerder Louwra van Leest.

In de regio verwacht GGZ Friesland beter en meer te kunnen samenwerken met de andere zorgaanbieders in de keten, zoals ziekenhuizen, huisartsen en de thuiszorg. ,,Maar dit moet ook leiden tot minder verwijzingen tussen onze teams naar elkaar”, zegt Dhondt. ,,Te vaak moeten onze patiënten hetzelfde verhaal bij een andere behandelaar vertellen, daar proberen we een oplossing voor te vinden.”

Koerswijziging

GGZ Friesland praat al bijna anderhalf jaar met de tweeduizend medewerkers over de koerswijziging, zoals die elders in het land ook plaatsvindt. ,,We willen minder bureaucratie, meer samenwerking en minder schotten”, zegt Dhondt. Er zijn pamfletbijeenkomsten geweest en een bus is door de provincie gereden om ideeën te verzamelen. Er staan meer bijeenkomsten op de rol.

De regioteams worden opgezet op basis van de behoefte die er lokaal is, zegt Dhondt. ,,Er zijn verschillen, in Dokkum kan andere deskundigheid nodig zijn dan in Sneek. We passen dat aan op het soort klachten van de patiënten.” Grofweg ziet Dhondt twee ,,geografische uiteinden”.

In de grotere plaatsen als Leeuwarden concentreert zich meer de ,,grotestedenproblematiek”. ,,Je ziet er meer extreem verward gedrag, psychotischer gedrag. Dat heeft te maken met meer gemis aan sociale structuren, meer voorzieningen en alle aanlokkelijkheden van de stad, zal ik maar zeggen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Zorg