GGD test heel azc Sneek op coronavirus, al 22 bewoners positief (bekijk hier de persconferentie terug)

GGD Fryslân gaat dit weekeinde alle bewoners en medewerkers van het asielzoekerscentrum in Sneek, zo’n 600 personen, testen op het coronavirus. De afgelopen dagen zijn al ruim 100 bewoners getest en bleken er 22 positief.

De grootschalige testactie heeft volgens GGD Fryslân te maken met nieuw testbeleid. Het coronavirus is aan het uitdoven in Friesland. Met massaal testen en traceren wil Nederland het virus zo veel mogelijk meteen indammen.

Woensdag werd bekend dat een bewoner van het azc aan de Jancko Douwamastraat besmet was met corona. Hij is in quarantaine geplaatst. Ook de andere 21 positief geteste bewoners verblijven in isolatie. Tot voor kort werden contacten van besmette mensen niet getest, maar moesten ze isolatiemaatregelen in acht nemen zodra ze griepachtige klachten kregen.

Volgens woordvoerder Marcel de Jong van GGD Fryslân hoeft geen van de positief geteste bewoners naar het ziekenhuis. In het azc verblijven geen mensen die tot een risicogroep behoren, niemand is boven de zeventig jaar. Of er sprake is van een superverspreider moet nog blijken.

De Jong wijst erop dat tot op heden in Nederland twaalf keer een besmetting in een azc is vastgesteld, maar dat er nog niet eerder een groot contactonderzoek met testen heeft plaatsgevonden. ,,Dat we meer positieve testen kregen is voor ons reden om nu iedereen te gaan testen. Zo krijgen we meer zicht op de verspreiding van het virus.”

Voor de GGD en het azc wordt het een flinke klus om iedereen te testen en de consequenties goed uit te leggen. In het asielzoekerscentrum worden 39 verschillende talen gesproken.

Nieuws

Meest gelezen

menu