GGD roept op: houd meer afstand langs de lijn en in café

Het sportpark in Berltsum werd eerder afgesloten nadat bij leden van de club corona was geconstateerd.

Het sportpark in Berltsum werd eerder afgesloten nadat bij leden van de club corona was geconstateerd. FOTO ANP/ANTON KAPPERS

Friesland lapt de coronaregels meer en meer aan de laars, met veel meer besmettingen tot gevolg. Er wordt bij sportwedstrijden onvoldoende afstand gehouden. Ook bij feestjes en in de horeca gaat het mis.

De afgelopen week is het aantal besmettingen in de provincie gestegen met 93, meldt de GGD. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van een week eerder (37) en het hoogste aantal sinds 1 juni. Sinds die dag kan iedereen met klachten zich laten testen.

De verspreiding van het coronavirus gebeurt nu vooral door jonge mensen. Meer dan de helft van de vastgestelde nieuwe besmettingen komen deze week voor rekening van mensen tussen de 16 en 30 jaar. Leeuwarden neemt met 40 nieuwe besmettingen in een week, vooral onder studenten, het leeuwendeel voor zijn rekening. Hogeschool NHL Stenden gaat studenten nogmaals wijzen op naleving van alle regels.

Horeca en studenten brandhaarden

De GGD noemt de horeca, huisfeestjes, vriendengroepen en studentenverenigingen als grootste brandhaarden van de besmetting. De Leeuwarder studentenvereniging Osiris, voor studenten van hogeschool Van Hall Larenstein, meldde gisteren dat een van de leden corona heeft. De sociëteit is tot eind van de maand gesloten en ook alle activiteiten zijn afgelast.

Maar de GGD wijst in het weekbericht ook nadrukkelijk naar sporters en supporters: ,,Bij sportverenigingen valt op dat mensen langs de lijn, tijdens het vervoer of in de kantine en kleedkamer onvoldoende afstand houden’’.

Het totaal aantal besmettingen is in Friesland nu opgelopen tot 962. Na Leeuwarden zijn in Súdwest-Fryslân (12 nieuwe besmettingen deze week), Dantumadiel (7), Heerenveen (7) en Weststellingwerf (6) relatief veel gevallen gemeld.

‘Weten niet hoe het virus zich ontwikkelt’

Hoewel de stijging van het aantal nieuwe gevallen groot is, is Friesland in landelijk opzicht nog een gebied met weinig coronabesmettingen. Bij de GGD is 1 patiënt gemeld die in het ziekenhuis is opgenomen met corona.

,,Maar we weten niet hoe het virus zich ontwikkelt, dus we moeten alert zijn’’, zegt Sybrand Buma, voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân en burgemeester van de gemeente Leeuwarden. ,,Anders kunnen de intensive care-afdelingen binnen een paar weken weer vol liggen.’’

In Friesland krijgen leraren vanaf maandag voorrang bij testen, meldt de GGD. Voor zorgverleners geldt deze voorkeursbehandeling al. De landelijke koepel van GGD’s liet donderdag weten niets te voelen voor zo’n voorkeursbeleid.

Het kabinet is wel voorstander omdat met de huidige wachttijden bij voorbeeld leerkrachten bijna een week absent zijn terwijl in de meeste gevallen blijkt dat ze geen corona hebben. Scholen nemen daarom in toenemende mate hun toevlucht tot commerciële testbedrijven, die binnen één of twee dagen uitslag geven.