GGD opgesplitst in corona-GGD en gewone GGD

. Foto: Sietske Bouma

De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) wordt in het hele land opgesplitst in een corona-GGD en een reguliere GGD. De corona-GGD wordt verantwoordelijk voor de bestrijding van het coronavirus en zal volledig bekostigd worden door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Dat zei GGD-directeur Margreet de Graaf donderdagmiddag in de digitale bestuurscommissie Gezondheid, waarin de Friese zorgwethouders besluiten nemen over de publieke gezondheid.

Lees ook: Risiconiveau Friesland van waakzaam naar zorgelijk

De corona-GGD wordt aangestuurd door een integraal expertteam, waarin behalve een crisiscoördinator, een secretariaat, een beleidsadviseur, communicatiemedewerkers en infectieziektebestrijders ook een data-analist en epidemiologen zitten.

Vaccinatiecampagne

Onder het expertteam hangt een uitvoeringsorganisatie met teamleiders en projectleiders. Ze worden verantwoordelijk voor alle testen, het bron- en contactonderzoek en de publieksinfo. ,,En straks misschien ook de vaccinatiecampagne”, vertelde De Graaf. De coronabestrijding heeft GGD Fryslân tot nu toe zo’n twee miljoen euro gekost. Dat komt dus voor rekening van VWS.

De andere helft van de GGD kan zich volledig wijden aan de reguliere taken, zoals jeugdgezondheidszorg (onder meer de consultatiebureaus), de niet-coronagerelateerde vaccinatieprogramma’s en gezondheidspreventie.

Lees ook | Hoeveel coronabesmettingen zijn er in jouw regio? Bekijk actuele data op deze pagina

Nieuws

menu