GGD: mogelijk voorrang voor leerkrachten bij coronatest

Bezoek aan een corona-testlocatie. FOTO ANP

Leerkrachten krijgen mogelijk voorrang bij een coronatest. GGD Fryslân wil voorkomen dat schoolkinderen weer massaal naar huis worden gestuurd.

Scholen waarschuwen voor maatschappelijke ontwrichting, omdat ze de vervanging van verkouden leerkrachten nu al bijna niet meer rondkrijgen. ,,En dan moet het gewone herfstsnotteren nog beginnen’’, zegt bestuurder Albert Helder van de Leeuwarder scholenkoepel Proloog. Hij spreekt van ‘snotneuzenstress’.

Een leerkracht met verkoudheidsklachten moet zich laten testen op corona. Maar scholen merken dat het maken van de afspraak enkele dagen duurt en de uitslag vervolgens ook weer. ,,Je bent een verkouden leerkracht zomaar een week kwijt’’, zegt Eric Rietkerk van CBO Meilân in Joure. ,,Leraren hebben een vitaal beroep, geef ze voorrang.’’

Bemiddeling

Basisscholen en organisaties voor kinderopvang in Leeuwarden dringen bij de gemeente aan op bemiddeling. ,,Wij zien het probleem, we beschouwen scholen als een minimaatschappij die zo goed mogelijk draaiende moet worden gehouden’’, zegt GGD-woordvoerder Marcel de Jong. ,,We staan open voor een gesprek om te bekijken wat er kan.’’

,,Het is een drama dat we de mensen zo lang kwijt zijn’’, zegt directeur Jeannet van den Akker van stichting Kinderopvang Friesland. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het op dit moment niet nodig om leraren voorrang te geven.

Nieuws

menu