GGD-directeur: blijf alert op coronarisico

De nieuwe coronatestlocatie in de Leeuwarder wijk Bilgaard. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

De kans om in deze provincie met het coronavirus besmet te worden is klein. Desondanks blijft alertheid geboden.

Dat stelt Margreet de Graaf, directeur van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) afdeling Friesland. Van de 2252 geteste personen tussen vrijdag 17 en donderdag 23 juli bleken er drie positief. Van hen waren er twee in Zeeland geweest. Het onderzoek naar de derde loopt nog. Een week eerder bleken vijf van de 1869 geteste personen positief getest. Landelijk signaleerde het RIVM eerder deze week duizend besmettingen, een verdubbeling ten opzichte van een week eerder. De groei deed zich vooral voor in Noord- en Zuid-Holland en Zeeland.

Al maanden lijkt het in Friesland mee te vallen. ,,Je kunt hier moeilijk besmet raken’’, bevestigt De Graaf. Dat heeft, denkt ze, voor een deel te maken met de geringere bevolkingsdichtheid, maar ook met de mentaliteit. ,,Het verantwoordelijkheidsgevoel zit toch ook een beetje in de volksaard. Natuurlijk heb je er eigenwijze Friezen bij die denken dat de adviezen niet voor hen gelden, maar Amsterdammers zijn nog veel eigenwijzer.’’ Sinds juni zijn alleen maar besmettingen geconstateerd in de gemeenten Leeuwarden en Noardeast-Fryslân. Van de honderd lokale uitbraken met gemiddeld vijf besmettingen, clusters genoemd, is er de afgelopen week niet een in Friesland vastgesteld.

‘De stijging van het aantal geteste personen komt voor een groot deel voor rekening van jongeren en toeristen’

,,Het is verleidelijk om het touw te laten vieren, maar toch moeten we alert blijven en ons aan de richtlijnen houden’’, stelt De Graaf. ,,Een feestje kan anders zomaar tot een uitbraak leiden. Ook toeristen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en niet komen met klachten, maar eerst de testuitslag afwachten. De stijging van het aantal geteste personen in deze provincie - van 1869 naar 2252 - komt voor een groot deel voor rekening van jongeren en toeristen. Niet duidelijk is of de stijging te maken heeft met een groeiend aantal mensen met klachten of met een grotere bereidheid om te testen.’’

,,Het maakt duidelijk dat deze mensen ook verantwoordelijkheid nemen’’, aldus De Graaf. ,,Daar ben ik heel blij mee, maar ik ben ook wel een beetje ongerust. Het virus kan, juist omdat er nu veel vakantiebeweging is, zomaar weer om zich heen grijpen. Als jongeren die nu op feestvakantie zijn aan de Spaanse kust het virus oplopen en niet twee weken in quarantaine gaan, kan dat behoorlijke gevolgen hebben.’’ Een quarantaineverplichting (nu is het een advies) ziet De Graaf niet zitten. ,,Dat is praktisch niet uitvoerbaar. Moeten we mensen dan een elektronische enkelband omdoen? Ik denk dat je de handhavingscapaciteit beter kunt inzetten op bijvoorbeeld cafés die zich niet aan de regels houden.’’

Het totaal aantal inwoners bij wie het virus in Friesland is aangetroffen, staat nu op 645. Er vond een correctie plaats op het totaal van -2, omdat twee geteste personen geen inwoners van Friesland waren. In de verpleeg- en verzorgingshuizen is de afgelopen week niemand positief getest. Het aantal overleden personen dat bij de GGD is gemeld, blijft staan op 69. Ook het totaal aantal ziekenhuisopnames staat ongewijzigd op 130 personen. In Friesland ligt de totale testcapaciteit op dit moment op rond de 9500 testen per week. In Leeuwarden werd deze week de nieuwe testlocatie in gebruik genomen aan de Brandemeer 9, ter vervanging van de tent aan de Jelsumerstraat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus