GGD-directeur Margreet de Graaf: 'We moeten heel voorzichtig blijven, ook na vaccinatie'

De eerste groep verpleegkundigen in de ouderenzorg wordt vanaf vrijdag gevaccineerd. ,,Maar we moeten met elkaar heel erg voorzichtig zijn, ook al is de eerste prik gezet”, waarschuwt GGD-directeur Margreet de Graaf.

,,Ik laat me vaccineren voor mezelf en voor de mensen om me heen. Vooral voor de kwetsbare ouderen, je gunt dit virus niemand”, vertelt Bianca Jongsma (24) uit Joure in het nieuwe vaccinatiecentrum in WTC in Leeuwarden. Zij is na het ziekenhuispersoneel in de acute zorg de eerste van verpleeghuismedewerkers die is gevaccineerd in Friesland.

Jongsma heeft tijdens de eerste golf aan den lijve ondervonden wat de impact van Covid-19 kan zijn. Zij is verpleegkundige in De Flecke in Joure, waar ze directe patiëntenzorg verleent aan ouderen met een lichamelijke beperking. Tijdens de eerste golf werd De Flecke getroffen door een uitbraak.

Zelf liep Jongsma het virus in april ook op. ,,Ik had milde klachten, lag er even uit. Toen ik terugkwam op de afdeling waren er wat kamers leeg. Mensen voor wie ik jaren gezorgd had, waren er niet meer, dat voelde echt als een verlies.”

GGD-directeur Margreet de Graaf hoopt dat de start van de vaccinatiecampagne het begin van het einde van de pandemie markeert. Gevaccineerden zijn na de tweede prik over drie weken beter beschermd tegen het virus, maar zeker nog vele maanden blijven voor hen dezelfde maatregelen gelden.

Onder meer omdat nog niet bekend is of een gevaccineerde het virus nog steeds kan verspreiden, maar ook omdat één op de tien à twintig gevaccineerden nog altijd ziek kan worden. ,,De komende maanden, misschien nog een jaar zijn we bezig met vaccineren. Met elkaar moeten we heel erg voorzichtig zijn.”

Daarbovenop komt de uitbraak van de Britse variant van het coronavirus in ‘t Suyderhuys in Surhuisterveen. GGD Fryslân gaat ervan uit dat de Britse variant hier een grote rol in speelt, al moet DNA-onderzoek dat nog bevestigen. De Graaf denkt dat de oplopende besmettingen in heel Achtkarspelen en Smallingerland te linken zijn aan deze veel besmettelijkere variant. ,,Daar kun je vanuit gaan. Als er uitbraken zijn, zien we nu dat er vaak óf een schuurfeest is geweest óf vermoedelijk sprake van de Britse variant.”

De introductie van de Britse variant noemt De Graaf ,,een gamechanger”. ,,We moeten echt weer even pas op de plaats maken.” Als er een besmettelijkere mutatie komt, zoals mogelijk ook de Zuid-Afrikaanse of Braziliaanse variant, waar de vaccinatie niet tegen bestand is, verwacht De Graaf dat we uiteindelijk toegaan naar de situatie als met de griep.

,,Dat betekent dat mensen het langzaam doormaken, iets van bestendigheid krijgen, maar het nog steeds krijgen. Maar dan wordt niet iedereen meer tegelijk ziek, en dat is de ernst van de pandemie: iedereen wordt tegelijk ziek. In het ziekenhuis komt een klein deeltje, maar opgeteld te veel voor ons zorgsysteem om aan te kunnen. Dat zie je maar weer in Engeland.”

Sieb de Jong (66) is ondertussen blij dat bij hem de eerste prik gezet is. Hij was de eerste die een week of twee geleden een afspraak kon maken, vertelt de Koudumer. Hij werkt als een manusje-van-alles in het Thomashuis in Harich, een kleinschalige voorziening voor gehandicaptenzorg, vertelt hij. ,,Ik heb geen moment getwijfeld over deze vaccinatie, ook omdat ik twee onderliggende aandoeningen heb.”

Bianca Jongsma maakt zich weinig zorgen over bijwerkingen. ,,Eerst denk je wel: dit is iets nieuws, het wordt wel heel snel geïntroduceerd in Nederland. Maar we wisten er eerst nog te weinig van, zoals we over het coronavirus in het begin ook veel minder wisten. Ik hoor van veel collega’s dat ze zich willen laten prikken, maar het blijft eigen keuze.”

Een kwartier na de vaccinatie mag ze weer vertrekken. Jongsma ervaart geen klachten. ,,Het gaat goed. Hopelijk is dit het begin van het oude normaal.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Video