GGD: corona-cluster Dokkum stabiliseert zich

FOTO ANP

In Friesland zijn dinsdag elf nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Het cluster-Dokkum breidt zich nog altijd uit, maar is volgens GGD-directeur Margreet de Graaf stabiel.

De meeste nieuwe besmettingen zijn vastgesteld bij inwoners van Leeuwarden: vier. De anderen wonen in de gemeenten Noardeast-Fryslân (2), Dantumadiel (2), Heerenveen (2) en Súdwest-Fryslân.

In Noardeast-Fryslân is net als elders in de provincie vooralsnog geen aanleiding voor het nemen van strenge maatregelen, zei De Graaf in een interview op de website van de Leeuwarder Courant. ,,Behalve wat we al doen, clusters indammen.”

Als de inwoners van Dokkum en omstreken de maatregelen voor quarantaine en isolatie ,,strak naleven, dan zijn we er misschien in een paar weken vanaf”, zei De Graaf. De GGD spreekt niet meer van één, maar van meerdere potentiële bronnen voor het cluster-Dokkum. ,,Zoiets is heel erg lastig precies te achterhalen.”

Aanvankelijk werd een huisfeestje met negen personen, eind juli, als de bron voor het cluster genoemd. Veiligheidsregio Fryslân bracht toen naar buiten dat binnen het cluster Dokkum mensen met klachten gewoon waren doorgelopen en dat er zelfs iemand was die in quarantaine had moeten gaan, maar toch nog op stap is gegaan. ,,Asociaal gedrag”, volgens directeur Wim Kleinhuis. GGD Fryslân laat uit privacy-overwegingen in het midden wie die persoon was.

Volgens De Graaf vinden de besmettingen vooral in huiselijke kring plaats, en is er minder risico voor een besmetting in een winkel of de horeca. ,,Het zijn bijna allemaal mensen die elkaar kennen, elkaar knuffelen op een familiefeestje. Of iemand die toch een hand geeft als die een auto verkoopt. Normale sociale interacties veroorzaken de verspreiding van het virus”, zei De Graaf, die hamerde op het in acht nemen van de basisregels: afstand houden en thuis blijven bij milde klachten.

Er zijn geen patiënten met Covid-19 opgenomen in een Fries ziekenhuis. Wel bleek eerder deze week een patiënt van Nij Smellinghe in Drachten het coronavirus bij zich te dragen. Deze patiënt verblijft in quarantaine.

Aantal coronabesmettingen landelijk vrijwel gelijk, wel meer ziekenhuisopnames

De afgelopen week zijn er in Nederland 4013 mensen positief getest op het coronavirus. Dat zijn er 23 minder dan vorige week. Dat meldt het RIVM vandaag. Na vijf weken van stijging, is dit de eerste week dat het aantal besmettingen stabiliseert. Het aantal ziekenhuisopnamen en sterfgevallen is gestegen, twaalf en zeven meer dan vorige week.

Het aantal tests lag afgelopen week ongeveer even hoog als de week daarvoor. Het percentage tests dat een positieve uitslag oplevert is vrijwel gelijk gebleven, op 3,5 procent. Vorige week was dat 3,6 procent. Dat duidt er op dat het virus zich blijft verspreiden.

Er zijn in de afgelopen week 50 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Dat zijn er twaalf meer dan vorige week, een stijging van 32 procent. Er waren 25 nieuwe opnames op de intensive care, zeven meer dan een week eerder. Zestien mensen overleden, eveneens zeven meer dan een week eerder.

Hoewel de toename van het aantal besmettingen meer plaats vindt onder jongere leeftijdsgroepen dan bij ouderen, is bij de ziekenhuisopnames van de laatste zes weken geen verschuiving in leeftijdsopbouw zichtbaar, stelt het RIVM. Net als in maart, april en mei, is de afgelopen tijd ongeveer zeventig procent van de in het ziekenhuis opgenomen coronapatiënten 60 jaar of ouder.

Vorige week steeg het aantal besmettingen met 1448, tot 4036. Dat was verhoudingsgewijs een kleinere toename dan de week ervoor, toen er een verdubbeling van het aantal besmettingen werd geconstateerd. De meeste positieve tests worden nog altijd geregistreerd in Zuid-Holland, Noord-Holland en West-Brabant.

Vergelijken

Sinds 1 juni kunnen alle mensen met klachten zich door de GGD laten testen. Tijdens de eerste golf besmettingen was dat nog niet zo. Daarom is het lastig om de huidige besmettingscijfers te vergelijken met die van toen. Dat ligt anders voor het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnamen. Die liggen momenteel op een veel lager niveau dan eind maart en begin april, toen de eerste golf zijn hoogtepunt kende. Toen werden dagelijks ruim 500 coronapatiënten het ziekenhuis binnengebracht.

Nieuws

menu