GGD-arts Hofstra enige Friese expert die meepraat over corona-aanpak

Everhard Hofstra, arts infectieziektebestrijding bij GGD Fryslân, sprak aan één van de tien experttafels met het kabinet over de aanpak en bestrijding van het coronavirus. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Friesland speelt zo goed als geen rol in het beleid rond aanpak en bestrijding van het coronavirus. Van de 99 experts met wie het kabinet de afgelopen weken heeft gesproken om lessen uit te leren, komt alleen GGD-arts Everhard Hofstra uit Friesland.

Hofstra schoof bij de experttafel ‘testen en traceren’ ook nog eens aan vanwege een dubbelfunctie. Naast arts infectieziektebestrijding bij GGD Fryslân is hij landelijk voorzitter van de Nederlandse Vereniging Infectieziekte Bestrijding.

Een keur aan deskundigen sprak de voorbije weken aan de experttafels mee over het coronabeleid, onder wie ook veel kritische volgers van het beleid zoals Armand Girbes (hoogleraar intensivecare-geneeskunde), Sanne Blauw (datajournalist), Ira Helsloot (hoogleraar Besturen van Veiligheid), Bert Slagter (‘begrijpelijkmaker’ van complexe dingen) en Maurice de Hond (zelfstandig opiniepeiler en ondernemer). Het ging voornamelijk om deskundigen buiten het Outbreak Management Team om.

Hofstra pleitte met zijn ‘kennis van nu’ voor behoud van laagdrempelig testen bij klachten en testen buiten de zorgverzekering om blijven financieren. Daarnaast zou er meer geïnvesteerd moeten worden in het versnellen van de testketen van afname tot terugrapportage van de uitslag. Dit alles om de testbereidheid langdurig hoog te houden.

Verder hamerde Hofstra onder meer op behoud van de positie van regionale laboratoria, nu de labs worden opgeschaald. ‘Dit geeft de belangrijke mogelijkheid om de bestrijding van regionale uitbraken vanuit één lab op te pakken. Dit is ook van belang voor een toekomstbestendige infectieziektebestrijding’.

De lessen die het kabinet inmiddels geleerd zegt te hebben zijn: goed inzicht krijgen door grootschalig te testen, het virus met gerichte, lokale maatregelen indammen en meer aandacht voor zorgmijders en overbelasting voor de zorg.

Nieuws

Meest gelezen