GGD Fryslân adviseert quarantaine in afwachting van coronatest en breidt testcapaciteit verder uit

Drukte in de GGD-testlocatie, twee weken geleden in IJlst. FOTO NIELS DE VRIES

GGD Fryslân breidt de testcapaciteit uit. Het kost momenteel meerdere dagen voor iemand met coronaklachten een testafspraak en uitslag krijgt bij de GGD.

De testcapaciteit bij GGD Fryslân was recent al opgeschaald van een kleine 2900 naar 3700 per dag. Die capaciteit wordt verder opgeschroefd, zegt woordvoerder Jan Arendz. Verdere details zijn nog niet te geven.

,,Wij doen een beroep op mensen in afwachting van een afspraak en de uitslag in quarantaine te blijven, als je klachten hebt of in nauw contact bent geweest met een besmet persoon”, zegt Arendz. ,,Vraag niet wat mag, maar doe wat verstandig is.”

De afgelopen week was het voor mensen met corona-achtige klachten een crime om een afspraak te krijgen bij de GGD. De landelijke afsprakenlijn was non-stop overbezet en ook online was geregeld geen afspraak te maken. De Friese GGD adviseert ‘s middags te bellen. ,,Dan is het minder druk, is onze ervaring.” Online kampte de GGD met een technisch probleem, waaraan gewerkt wordt. ,,Dat gaat gauw weer beter”, verwacht Arendz. De GGD probeert binnen 48 uur de uitslag te geven. ,,Soms lukt dat niet.”

Voor zorgmedewerkers en politie is er een prioriteitenlijn. Ook daar kan de wachttijd oplopen. Voor onderwijs geldt de prioriteitenlijn niet meer. ,,De gedachte is dat die altijd nog thuis kunnen werken.”

Nieuws

menu