GGD Fryslân ziet niets in grootschalig testen: 'Wij varen onze eigen koers'

Testlocatie GGD Fryslân in Drachten. FOTO KAPPERS MEDIA

GGD Fryslân ziet geen meerwaarde in het preventief testen van de bevolking van Achtkarspelen. Dit is kort overwogen, maar er is snel van afgezien, meldt woordvoerder Marcel de Jong.

In de Rotterdamse wijk Charlois en de gemeenten Langsingerland, Dronten en Bunschoten is bij wijze van proef grootschalig getest op het coronavirus. Minister Hugo de Jonge (VWS) zei woensdagmiddag dat in meer gemeenten de hele bevolking preventief getest zal worden. In Noordoost-Friesland is hier ook over gesproken.

,,Wij varen onze eigen koers”, zegt De Jong. ,,Als je alle getallen ziet oplopen en je hebt geen enkel idee waar het zit, dan is dit misschien een goed middel. Maar hier hebben we het idee dat ‘t Suyderhuys een cruciale rol speelt.”

In Friesland nog geen afname

Landelijk neemt het aantal besmettingen inmiddels behoorlijk af, maar in Friesland is daar momenteel geen sprake van. Met name in Achtkarspelen ligt het aantal besmettingen hoog. Woensdag zijn er weer 23 nieuwe besmettingen gemeld. Sinds 1 januari zijn er 394 inwoners positief getest op het coronavirus. In veel gevallen zou het gaan om de Britse variant. Die maakt mensen niet zieker, maar is wel aanzienlijk besmettelijker. Omgerekend per 100.000 inwoners werden er begin deze week nergens meer nieuwe besmettingen in Nederland gemeld dan in Achtkarspelen. Woensdag zat de gemeente nog steeds in de top 10.

'We zetten maximaal in op bron- en contactonderzoek'

GGD Fryslân meldt extra alert te zijn op de verspreiding van het virus, dat met name enkele dorpen lijkt te raken. Woordvoerder De Jong zegt uit privacy-overwegingen geen cijfers per dorp te geven. ,,De maatregelen die het kabinet wil treffen gaan al heel ver, wat kunnen wij daar nog bovenop doen? Als er een avondklok komt, zorgt dat voor minder bewegingen en kun je de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Als je iedereen gaat testen vraagt dat heel veel van je test- en laboratoriumcapaciteit. Op een andere manier komen we de verspreiding beter op het spoor, we zetten maximaal in op bron- en contactonderzoek.”

Volgens De Jong is ook gekeken of er een mobiele testlocatie ingezet kon worden in Achtkarspelen, maar ook daarvan wordt afgezien. ,,De inwoners van Achtkarspelen kunnen zich laten testen in Kollum en Drachten, daar zijn geen wachttijden en we hebben niet de indruk dat die mensen zich minder snel laten testen.”

'De GGD houdt Noordoost-Friesland nauwlettend in de gaten'

Desalniettemin meldt de Friese GGD in een persbericht dat waar nodig extra testen volgen en dat grootschalig testen van hele bevolkingsgroepen ‘op dit moment’ niet aan de orde is. Voorzitter Sybrand Buma van Veiligheidsregio Fryslân ziet ook geen aanleiding voor extra maatregelen bovenop die van het kabinet. ,,De GGD houdt Noordoost-Friesland nauwlettend in de gaten. Ik heb geen signalen gekregen dat extra maatregelen nodig zijn.”

Burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen wil geen reactie geven. Het enige dat hij via zijn woordvoerder kwijt wil is dat grootschalig testen niet aan de orde is.

‘Eén uitbraak in Achtkarspelen’

Volgens de GGD is er in Achtkarspelen sprake van één uitbraak, alleen in woonzorgcentrum ‘t Suyderhuys in Surhuisterveen. Daar hebben volgens de zorgkoepel KwadrantGroep 49 van de 108 bewoners positief op het virus getest en 65 medewerkers. Er is inmiddels een zevende bewoner aan de gevolgen van Covid-19 overleden. ,,Er zijn geen andere uitbraken, buiten ‘t Suyderhuys”, meldt De Jong. De GGD gaat er vanuit dat alle besmettingen gelieerd aan ‘t Suyderhuys de Britse variant zijn.

Er loopt momenteel een onderzoek naar verdere verspreiding van de Britse (of andere) variant in Friesland. Het DNA van zestig monsters uit de algemene bevolking en dertig monsters uit ouderenzorgcentra wordt aselect hierop onderzocht. Dit onderzoek vergt veel tijd en de resultaten zijn op zijn vroegst na dit weekeinde bekend, meldt De Jong. Volgens minister De Jonge is in Nederland nu zo’n 1 op de 10 besmettingen de Britse variant.

Nieuws

menu