GGD Fryslân ziet eenzaamheid toenemen en verwacht na kerst effect van lockdown in besmettingscijfers te zien

Foto: ANP

In de afgelopen zes dagen kwamen er 1533 coronabesmettingen bij in Friesland. Dat blijkt uit cijfers van GGD Fryslân.

Er is nog altijd sprake van een flinke stijging, maar volgens de gezondheidsdienst gaat het wel minder snel dan in de twee voorgaande weken. Normaliter komt de GGD op vrijdag met de weekcijfers, maar vanwege de feestdagen (kerst en oudjaar) is dat nu even anders. De afgelopen zes dagen zijn er 11.460 mensen getest op corona.

De meeste besmettingen vonden de afgelopen zes dagen in Leeuwarden plaats: 284. In Súdwest-Fryslân waren dat er 270. Ruwweg één op de vier Friezen is al eens getest, aldus de GGD. Het aantal besmettingen onder ouderen loopt sterker op dan in andere leeftijdsgroepen. ,,Dit geldt voor vijftigers, zestigers en zeventigplussers’’, aldus de GGD.

Effect na kerst zichtbaar

Het effect van de lockdown, die anderhalve week geleden werd afgekondigd, is nog niet zichtbaar. De GGD verwacht dat pas na de kerstdagen in de cijfers te kunnen zien. Dat duurt normaal gesproken altijd ongeveer twee weken na maatregelen.

Geluiden dat mensen zich vanwege de feestdagen extra laten testen, hebben de GGD ook bereikt. Er is in Friesland evenwel nog geen significante stijging in het aantal tests te doen, zegt woordvoerder Marcel de Jong.

Hij verwacht dat mensen met klachten zich wel laten testen, ook tijdens de kerstdagen. ,,We zien wel dat mensen zich op zondag minder vaak laten testen en misschien is dat met kerst ook zo, omdat je dan toch met je eigen familie zit. Maar de oproep blijft: kom gewoon als je klachten hebt.’’

Bang voor een langdurig ‘weekend-effect’ - mensen laten zich minder testen waardoor er daarna een piek in het aantal tests en besmettingen kan komen - is De Jong niet. ,,Het kan zijn dat de dagcijfers wat gaan opvallen, maar in de loop van de week haal je dat wel weer in. Als we de weekcijfers publiceren, dan zal dat effect wegebben. Maar de scholen zijn dicht, mensen werken meer thuis en ook de winkels zijn dicht. Dat moet toch iets van een effect hebben. Logischerwijs krijg je vanaf volgende week een stabilisering in het aantal besmettingen en daarna een daling.’’

Eenzaamheid

De GGD heeft een panelonderzoek gehouden onder 2282 Friezen en daaruit blijkt dat meer dan de helft van de Friezen zich eenzaam voelt in coronatijd. Tijdens de eerste golf werd ook al zo’n onderzoek gehouden, maar toen betrof het vooral jongeren. Het precentage in andere leeftijdsgroepen bleef toen lager. Jongeren tot 25 jaar ervaren vaker psychische klachten.

De meeste ondervraagden (88 procent) snapt dat je met kerst maximaal drie gasten mag ontvangen. Een groot deel daarvan zegt zich er ook aan te gaan houden. Artsen van GGD Fryslân uitten in de Leeuwarder Courant eerder al hun zorgen over de kerstdagen. Zij zijn bang dat het aantal besmettingen weer gaat oplopen, als mensen bij elkaar over de vloer komen.

Vaccineren

GGD Fryslân zal op 18 januari beginnen met het vaccineren van zorgmedewerkers. Dat gebeurt bij WTC Expo in Leeuwarden. Er hebben zich inmiddels 325 mensen gemeld om te gaan vaccineren. ,,Het gaat naast ‘prikkers’ om onder anderen gastheren- en vrouwen, parkeerwachten en artsen.’’

Nieuws

Meest gelezen