GGD Fryslân test 400 zorgmedewerkers met relatie tot Surhuisterveen

Woonzorgcentrum 't Suyderhuys.

Woonzorgcentrum 't Suyderhuys. FOTO JILMER POSTMA

GGD Fryslân test 402 zorgmedewerkers zaterdag op de testlocatie in Drachten preventief op het coronavirus. Het betreft zorgwerkers die een link hebben met ‘t Suyderhuys in Surhuisterveen, waar sprake is van een uitbraak met de Britse variant.

Het gaat om 255 zorgmedewerkers die de afgelopen drie weken contact hebben gehad met kwetsbare bewoners van ‘t Suyderhuys. Zowel eigen personeel als ook thuiszorgers, artsen en fysiotherapeuten. Daar bovenop worden nog eens 147 zorgmedewerkers uit de regio getest. Uit bron- en contactonderzoek is naar voren gekomen dat zij een relatie hebben met ‘t Suyderhuys.

Dat heeft GGD Fryslân vrijdagmiddag bekendgemaakt. Alle 63 bewoners van ’t Suyderhuys die eerder negatief hebben getest zijn vrijdag opnieuw getest. Van de 108 bewoners zijn inmiddels 45 positief bevonden, evenals ruim veertig medewerkers.

Steekproef

Met een steekproef van zestig monsters van recent besmette personen gaat de GGD dit weekeinde de verspreiding van de Britse mutatie in heel Friesland onderzoeken. Een grootschaliger onderzoek is vanwege beperkte capaciteit in de laboratoria niet mogelijk, meldt de GGD. Uit een steekproef bleek donderdag dat twee bewoners van ‘t Suyderhuys en één aan dit woonzorgcentrum gelinkt persoon de Britse variant bij zich hebben. Dit virus is veel besmettelijker dan het oorspronkelijke virus.

Begin volgende week verwacht de GGD de uitslagen en zullen vervolgstappen worden gezet. Dergelijk onderzoek in Brabant en Gelderland wees eerder uit dat daar minder dan 1 procent de Britse variant droeg. In de regio Rotterdam was dit 5 procent.