GGD Fryslân spreidt testcapaciteit: twee extra locaties in het noordwesten en noordoosten van de provincie

Drukte in de GGD-testlocatie, twee weken geleden in IJlst. FOTO NIELS DE VRIES

GGD Fryslân wil op korte termijn twee nieuwe testlocaties openen, in het noordwesten en noordoosten van de provincie. De gezondheidsdienst wil het aanbod beter spreiden.

Op dit moment heeft GGD Fryslân zes testlocaties. Naast Leeuwarden, Drachten, Heerenveen, IJlst en Kollum opende Oosterwolde donderdag haar deuren. De plaatsen voor de twee nieuwe testlocaties kan de GGD om diverse redenen nog niet noemen.

Er is behoefte aan meer testcapaciteit, de vraag en de gevonden besmettingen nemen nog altijd toe. ,,Maar we merken ook dat er behoefte is om dichter bij huis te kunnen testen”, zegt GGD-woordvoerder Jan Arendz. ,,In Leeuwarden lopen we niet altijd vol, zo’n eind willen mensen van verder weg niet altijd rijden.”

Directeur Margreet de Graaf zei donderdagmiddag in de bestuursvergadering met de Friese zorgwethouders dat de testcapaciteit een knelpunt is. De capaciteit in de laboratoria waar de pcr-testen worden uitgelezen is een van de bottlenecks. ,,We willen nieuw beleid, zodat de testvraag weer behapbaar is”, zei ze. De GGD wacht op nieuwe richtlijnen van het ministerie van VWS. ,,We proberen de testvraag bij te houden, maar je kunt tegen de snelheid waarop de curve omhoog gaat niet opschalen. Dat is een terugkerend verhaal.”

De Graaf ziet over de hele linie dat de opschalingsmogelijkheden dalen. Eigen personeel haakt vermoeid af en de solidariteit neemt af. ,,Zo dicht bij fase 3 zijn we nog niet geweest”, verzuchtte ze, doelend op het zwarte scenario, waarbij niet iedereen meer de broodnodige zorg kan worden verleend. ,,De zorg doet allerlei aanpassingen om straks harde keuzes te kunnen maken.”

Nieuws

Meest gelezen