GGD Fryslân maakt zich klaar voor nieuwe coronagolf

Het dragen van een mondkapje wordt verplicht op drukke plekken in Rotterdam, zoals hier op de Coolsingel. GGD Fryslân helpt de regio Rotterdam met bron- en contactonderzoek. FOTO ANP

GGD Fryslân zoekt per direct zestig nieuwe medewerkers voor het uitvoeren van bron- en contactonderzoek onder mensen die positief getest zijn op het coronavirus.

Met de uitbreiding van het team voor bron- en contactonderzoek maakt GGD Fryslân zich klaar voor een nieuwe, grote golf aan besmettingen. Zolang het rustig blijft qua coronabesmettingen in Friesland springt de Friese GGD bij andere regio’s bij. Op dit moment wordt Rotterdam bijgestaan.

Premier Mark Rutte sprak donderdagavond in zijn eerste persconferentie over het coronavirus sinds 24 juni zijn zorgen uit over het stijgende aantal besmettingen. Regionaal zijn de verschillen groot. De problemen zijn het grootst in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en West-Brabant, zei Rutte.

Kwestie van geluk

In Friesland blijft het aantal mensen dat positief test vooralsnog beperkt, al werd donderdag bekend dat twee voetballers van vv Dokkum positief zijn getest. In de twee voorgaande dagen bleef de teller op nul staan. ,,We hebben te maken met een gering aantal besmettingen, maar dat is misschien ook een kwestie van een goede dosis geluk. Er komen veel mensen terug van vakantie, die kunnen van alles meenemen”, waarschuwt Roel Sluiter, waarnemend voorzitter van Veiligheidsregio Fryslân.

Sluiter, burgemeester van Harlingen, sluit zich aan bij de slotwoorden van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) op de persconferentie. ,,Het is aan ons om te bepalen hoe het virus zich gedraagt. Hoe wij ons aan de regels houden, bepaalt of het echt uitbreekt.” Hij heeft er gematigd vertrouwen in dat de Friezen zich goed zullen blijven houden aan de anderhalvemetermaatregel, thuisblijven bij griepachtige klachten, meteen testen bij milde klachten en de handen stuk wassen. ,,Het gaat relatief goed, maar ik zie ook waar het misgaat. Vandaag voer hier een bootje met twaalf mensen langs over het Van Harinxmakanaal. Vrolijke stellen, veel te dicht op elkaar. Een uur geleden zag ik ze terugkomen, ze hebben een prachtige dag gehad. Ik gun het ze, maar daar zie je het misgaan.”

Oplaaiende vuurtjes

Met bron- en contactonderzoek kan de GGD het virus met lokale maatregelen en geadviseerde quarantaines in de kiem smoren. Premier Rutte had het donderdag over 259 clusters van uitbraken. Anders dan bij de eerste golf in maart lukt het om die oplaaiende vuurtjes uit te trappen, zei hij. ,,Toen waren er 270.000 besmette mensen, nu 16.000. Toen lagen er 1600 in het ziekenhuis, nu 44.”

Voor het bron- en contactonderzoek moeten bezoekers van horeca voortaan hun contactgegevens achterlaten, zodat klanten gewaarschuwd kunnen worden als er een besmette gast is geweest. Rutte riep op wél goed mee te werken aan bron- en contactonderzoek, en richtte zich speciaal op jongeren die zich niet aan de basisregels hebben gehouden. ,,Kom niet in de buurt van ouderen, mensen met een kwetsbare gezondheid.”

GGD Fryslân had voor de corona-pandemie tien mensen in dienst voor bron- en contactonderzoek. Rond het hoogtepunt van de coronacrisis is dat team tijdelijk uitgebreid met tien medewerkers, die normaliter ander werk doen. De nieuwe medewerkers moeten een hbo-opleiding hebben afgerond en worden voor een half jaar aangesteld. ,,Aanvankelijk vroegen we om een medische achtergrond, maar dat laten we nu vallen. Anders vinden we niet snel genoeg voldoende mensen”, meldt woordvoerder Marcel de Jong. Er worden ook tien verpleegkundigen voor bemonstering en tien verpleegkundigen voor coördinatie en triage (beoordeling van patiënten) gezocht.

Nieuws

menu