GGD Fryslân krijgt tientallen verontruste telefoontjes na nieuws over datadiefstal

Foto: ANP

GGD Fryslân heeft na de onthulling van RTL Nieuws over datadiefstal tientallen telefoontjes gekregen van mensen die getest zijn. Ze maken zich zorgen over hun privacygegevens.

Dat meldt woordvoerder Marcel de Jong. Verschillende mensen laten weten dat ze niet willen dat de GGD hun persoonlijke gegevens registreert. ,,Elk telefoontje is een signaal, de zorgen leven echt. Heel vervelend en betreurenswaardig.” Volgens De Jong zijn er maatregelen genomen om herhaling in de toekomst te voorkomen. Onderzoek moet uitwijzen hoe groot de schade verder is.

In hoeverre de onthullingen over datalekken en de datahandel door twee GGD-medewerkers uit Noord- en Zuid-Holland de testbereidheid beïnvloeden, is voor de Friese GGD onduidelijk. Vorige week hebben aanzienlijk minder mensen zich bij een GGD-locatie laten testen dan een week eerder. Het waren nog geen 8500, zo’n 2400 minder dan een week eerder.

,,Maar dat kan ook te maken hebben met minder klachten onder de mensen, we zien overal in het land dat de lockdown goed werkt. Het aantal mensen dat na een testafspraak niet is komen opdagen of heeft afgezegd, is niet toegenomen.”

Voor de meest voor de hand liggende vragen over de veiligheid van privacygegevens verwijst de Friese GGD naar de landelijke website van GGD GHOR Nederland. Daarnaast is er een speciaal telefoonnummer voor geopend: 085-1308226. ,,Het vertrouwen is geschaad en dat zullen we moeten herstellen.”

Volgens De Jong is de registratie bij het vaccineren beter beveiligd. ,,Bij het bron- en contactonderzoek en het testen wilden we snel handelen, de balans tussen snelheid en privacy is zoekgeraakt. Dat was niet goed. Bij het vaccineren hebben we die tijd eerst wel genomen. Dat kwam ons ook op kritiek te staan, want het duurde langer voor we konden beginnen met vaccineren. Maar dat was dus niet voor niks.”

Nieuws

menu