GGD Fryslân kan vanaf juni 1200 Friezen per dag testen, maar verwacht geen hausse aan klachten

GGD-arts Everhard Hofstra toont de testlocatie waar GGD Fryslân sinds begin april tot tweehonderd neusslijm-monsters kan afnemen. FOTO JACOB VAN ESSEN/HOGE NOORDEN

GGD Fryslân bereidt zich voor op het testen tot 1200 Friezen met griepachtige klachten op het coronavirus per dag. Hoe en waar er getest wordt, wordt pas in de loop van volgende week duidelijk.

Op dit moment heeft GGD Fryslân dagelijkse bemonsteringscapaciteit voor 200 mensen op een dag, verdeeld over drie testlijnen naast medisch laboratorium Izore in Leeuwarden. ,,Dat kunnen we fors uitbreiden op die locatie, maar er moeten zeker extra testlocaties en menskracht bij”, laat woordvoerder Marcel de Jong weten. De rest van de invulling is nog onduidelijk.

Vanaf juni moet het mogelijk zijn zonder doorverwijzing van een (huis)arts dagelijks 30.000 mensen met griepachtige klachten op het coronavirus te testen, wat neerkomt op zo’n 1200 Friezen per dag.

1 op 20 is positief

,,We zijn een uitvoeringsinstantie, Den Haag bepaalt het beleid. Maar op basis van wat we nu zien, verwachten we geen hausse aan mensen met klachten”, zegt De Jong. GGD Fryslân beleefde één week een piek in dagelijks testen, dat was begin april toen zorgpersoneel met klachten zich voor het eerst mocht laten testen. Veel meer dan 200 tests werden er toen niet uitgevoerd op een dag. Dat was nog aan het einde van het griepseizoen: amper 1 op de 20 testuitslagen onder deze zorgmedewerkers wees het coronavirus uit.

Sinds kort mogen ook onderwijzers, mensen met contactberoepen en mantelzorgers zich laten testen als ze hoesten of snotterig zijn. Dat heeft volgens De Jong nauwelijks voor een grotere toeloop gezorgd. Afgelopen week zijn er 716 tests afgerond, iets meer dan 100 per dag gemiddeld. ,,Maar we weten niet hoe de versoepelingen uitpakken, daar moeten we goed op voorbereid zijn, we zorgen dat we er klaar voor zijn. Het hogere doel is het virus onder de knie te houden. Bij het asielzoekerscentrum in Sneek hebben we laten zien dat we snel 200 mensen per dag kunnen testen. Het ligt voor de hand dat er in het najaar meer mensen met luchtwegklachten zullen zijn en er dus meer verzoeken zullen komen.”

De burger die zich straks laat testen, hoeft daarvoor in principe niet zelf te betalen, meldt De Jong.

Medisch laboratorium Izore, dat de diagnoses doet, meldt in samenwerking met het UMCG 1200 testen per dag aan te kunnen. Voor de overloop worden pandemielabs ingericht in het Groninger academisch ziekenhuis.

Nieuws

menu