GGD Fryslân biedt sneltest liefst op meerdere locaties aan

Een van de sneltesten die al in omloop zijn.

Een van de sneltesten die al in omloop zijn. FOTO ANP

GGD Fryslân biedt sneltesten straks bij voorkeur op meerdere eigen testlocaties aan. De verwachting is dat het vanaf eind november mogelijk wordt om binnen een kwartier een betrouwbare uitslag van een coronatest te geven.

In een Kamerbrief kondigt minister Hugo de Jonge (VWS) aan dat er vanaf eind november 25 sneltestlocaties worden geopend. GGD Fryslân heeft nog geen officieel bericht gehad van het ministerie, maar gaat er vanuit dat de sneltesten ook in Friesland aangeboden zullen worden. ,,25 sneltestlocaties correspondeert met 25 veiligheidsregio’s, dus dat ligt in de lijn der verwachtingen”, zegt woordvoerder Marcel de Jong.

Aan de hand van een zogenaamde antigeentest (dat test op eiwitten) kan in zeer korte tijd worden vastgesteld of iemand negatief is. Test iemand positief, dan moet een PCR-test (dat test op genetisch materiaal) aantonen of het daadwerkelijk om het coronavirus gaat. Het kabinet wil naast de sneltestlocaties zeven extra grote locaties opzetten waar iemand na een positieve sneltest meteen de bij de GGD gebruikte PCR-test kan doen. Een van die locaties komt in de stad Groningen.

GGD Fryslân wil de sneltesten zodra die beschikbaar komen het liefst op zoveel mogelijk locaties aanbieden. Op dit moment heeft de GGD testruimtes in Leeuwarden, Drachten, IJlst en Kollum en wordt er binnenkort een vijfde testplek geopend in de buurt van Heerenveen. ,,We moeten nog wel goed bedenken voor welke doelgroepen we de sneltest willen inzetten”, zegt De Jong. ,,De sneltest kan de PCR-test niet helemaal vervangen.”