GGD Fryslân begint half december met sneltesten en grotere locatie

GGD-directeur Margreet de Graaf (midden), op 10 maart in het gemeentehuis van Opsterland bij de bekendmaking van de eerste positieve corona-gevallen in Friesland. FOTO JILMER POSTMA

GGD Fryslân begint rond half december met het aanbieden van sneltesten. Er komt dan ook een L-locatie voor het testen. Mogelijk wordt dit een drive-through.

Dat zei directeur Margreet de Graaf donderdagochtend in de bestuurscommissie gezondheid, waarbinnen de Friese zorgwethouders besluiten nemen over de gezamenlijke gezondheidsaanpak in Friesland.

Het is nog niet bekend waar de sneltesten aangeboden zullen worden en ook nog niet waar de extra grote locatie met maatje L komt. Dat wordt mogelijk de eerste GGD-locatie in Friesland waar je de teststraat met de auto inrijdt. Bij een sneltest is de uitslag in een kwartier bekend.

Op dit moment is er bij de GGD twee keer zoveel testcapaciteit als er vraag is. Toch houdt de GGD deze testlocaties overeind. Begin december opent zoals gepland een vijfde locatie in of bij Heerenveen. ,,We willen absoluut niet in een derde golf komen, maar die komt waarschijnlijk wel”, zei De Graaf, die erbij vertelde dat het een klus is om de testcapaciteit op peil te houden en uit te breiden. ,,Het is moeilijk mensen gemotiveerd te houden als ze niks te doen hebben.”

Meer zicht op vastgestelde besmettingen

De GGD krijgt inmiddels weer meer zicht op het aantal vastgestelde besmettingen in Friesland. Dat was even zoek door de snelle opkomst van commerciële teststraten. ,,Het was even cowboyland, maar dat wordt weer gereguleerd”, zei De Graaf. Ze benadrukte dat lang niet alle aanbieders van commerciële tests ,,cowboys” zijn en dat tal van werkgevers het sneltesten goed hebben geregeld en zich aan de GGD-regels houden. ,,Maar we hebben ook een werkgever gehad die de verkeerde soort testkits had gebruikt. Die kreeg een uitbraak van 12, 14 man in de productie, dat wil je niet.”

De meeste commerciële testers geven nu hun positieve gevallen door aan de GGD, waartoe zij wettelijk verplicht zijn. De GGD wil echter ook weten hoeveel Friese inwoners daar negatief testen. ,,We hebben nu geen zicht op het vindpercentage.”

De GGD maakt zich zorgen over het feit dat het aantal besmettingen in Friesland en Groningen na een snelle daling stabiliseert en zelfs licht stijgt. De gemeentelijke gezondheidsdienst ziet vooral de besmettingen in de verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg niet afnemen. Er zijn nu twintig zorghuizen in Friesland met besmette bewoners, zei De Graaf. ,,Het virus breidt uit in de moeilijke groepen: op de dagbesteding, in grote huiskamers, in de knuffelige hoek zeg maar. Als er eentje besmet is, heb je ze allemaal.”

Nieuws

menu