Fryslân maant Siemens tot spoed om bruggen

Siemens moet met spoed de elektrische componenten leveren voor onder meer de brug in de Tjerk Hiddessluizen in Harlingen.

Siemens moet met spoed de elektrische componenten leveren voor onder meer de brug in de Tjerk Hiddessluizen in Harlingen. Foto: Catrinus van der Veen

De provincie Fryslân verzoekt technologieconcern Siemens om met spoed elektrische componenten te leveren voor drie van haar bruggen in Friesland.

Het gaat om de brug in Dokkumer Nieuwe Zijlen, die over de Zijlsterrijd tussen Kollum en Engwierum en die over de Tsjerk Hiddesluizen in Harlingen.

Volgens de provincie zijn deze bruggen aan het einde van hun technische levensduur. Daardoor is de kans op storingen aanzienlijk. Om verkeershinder te voorkomen, duldt het onderhoud geen langer uitstel, zo valt te lezen in de Engelstalige brief van de provincie aan Siemens.

Vooral zorg Tsjerk Hiddessluizen

Vooral de situatie bij de Tsjerk Hiddessluizen baart de provincie zorgen. De brug over het Harlinger sluizencomplex is zowel voor het weg- als scheepvaartverkeer van groot belang.

De renovatie stond deze winter gepland maar door de leveringsproblemen bij Siemens is dit met een jaar uitgesteld. Gekozen is voor de wintermaanden, omdat er dan minder verkeersbewegingen zijn. De provincie vraagt het Duitse concern vriendelijk edoch dringend om de elektrische componenten voor 1 augustus te leveren. Dit geldt ook voor de brug bij Dokkumer Nieuwe Zijlen en de Zijlsterrijdbrug.

Levering na 1 augustus is te laat

De provincie vernam eerder van Batenbrug Beenen in Heerenveen, de leverancier van de Siemens-componenten, dat de levering hoogstwaarschijnlijk na 1 augustus zal plaatsvinden. Fryslân wendt zich nu rechtstreeks tot de Duitse producent, om die er van te doordingen dat dit voor de drie bewuste bruglocaties toch echt te laat is. ,,We hebben begrip voor de leveringsproblemen door de corona-epidemie, maar de situatie bij deze drie bruggen is voor ons spoed.”

In de brief wijst de provincie er fijntjes op dat ze ooit voor Siemens heeft gekozen onder meer vanwege de leveringsbetrouwbaarheid.