Fryslân fan Boppen: hoopvolle boodschappen iedere dag vastgelegd door drone en helikopter

Tzum van bovenaf.

Een drone en een helikopter vliegen de komende twee weken over Friesland om tijdens de coronacrisis hoopvolle boodschappen van Friezen vast te leggen. De beelden van de routes die iedere dag worden gevlogen zijn dagelijks vanaf 15 april te zien op lc.nl en Omrop Fryslân.

Met ‘Fryslân fan Boppen’ krijgen mensen in de provincie de kans om anderen een hart onder de riem te steken. Fryslân fan Boppen wordt mogelijk gemaakt door de Friese gemeenten, in samenwerking met de provincie, Leeuwarden-Fryslân 2028, Omrop Fryslân en de Leeuwarder Courant.

De drone en helikopter vliegen filmend vanaf 15 tot en met 28 april in tien etappes over de provincie. „Dit is voor iedereen een bijzondere en lastige tijd, maar mensen houden zich hier in het algemeen heel goed aan de afspraken om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan”, zegt Lieuwe Krol van LF2028, dat de actie regisseert. „Daarom willen de Friese burgemeesters iets terugdoen.”

Mensen die aan de route wonen worden verzocht om vanuit de eigen tuin of het balkon te zwaaien en acties te organiseren, bijvoorbeeld met spandoeken, stoepkrijt of andere creatieve uitingen.

Bevrijdingsroute, Elfstedenroute, Slachtemarathon en de Waddeneilanden

De eerste route die wordt gevlogen is de ‘Bevrijdingsroute’, die begint boven Appelscha en eindigt in Leeuwarden. Het is 15 april 75 jaar geleden dat Friesland werd bevrijd. Een dag later wordt gevlogen over de route van de Slachtemarathon. In de tweede week volgen onder andere de Elfstedenroute (in etappes) en de Waddeneilanden. De routes worden telkens ‘s ochtends gevlogen.

Iedere dag uitzending via lc.nl

De routes en de plaatsen die de eerste week worden aangedaan, zijn vanaf zaterdag 11 april te vinden op lc.nl . De beelden van de routes die iedere ochtend worden gevlogen, zijn dagelijks van 14:00 tot 16:00 uur te zien via lc.nl en Omrop Fryslân. Een impressie van de route is daarnaast iedere volgende dag in de Leeuwarder Courant te zien.

Elke dag vindt er ook een artistieke interventie plaats. Deze projecten worden gecoördineerd door Marten Winters, artistiek leider van onder meer de Slachtemarathon en de 8ste dag.

Meer informatie over de routes van 15 t/m 17 april staat vanaf zaterdag 11 april op lc.nl . Vanaf aanstaande dinsdag is daar ook informatie over de overige routes te vinden.

Nieuws

Meest gelezen