Friezen minder bang voor coronabesmetting dan Groningers en Drenten: 'Mogelijk speelt regionale mentaliteit een rol'

Vrijdagmiddag op het Schaepmanplein in Sneek. Friezen hebben meer dan andere inwoners van het Noorden, genoeg van de strenge coronaregels. FOTO NIELS DE VRIES

Inwoners van Friesland maken zich het minst van de drie noordelijke provincies zorgen om het coronavirus. Hoogleraar Caspar van den Berg noemt dat opvallend.

Kijk je naar de verschillen tussen de provincies, dan blijkt dat Friezen (46 procent) een stuk minder bang zijn om besmet te raken dan Groningers (37 procent) en Drenten (32 procent). Dit blijkt uit onderzoek van Enigma Research in opdracht van de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden naar hoe de drie provincies de coronacrisis beleven.

Ook maken Friezen (15 procent) zich in het algemeen minder zorgen over de corona-uitbraak dan de inwoners van de andere twee noordelijke provincies (zo’n 10 procent). ,,Dat valt wel op”, zegt Caspar van den Berg, hoogleraar bestuurskunde aan de Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen.

Binnen het Noorden heeft het virus in de ene provincie immers niet veel harder toegeslagen dan in de andere. ,,Tussen gebieden met weinig verschil in besmettingsrisico en demografie bestaan toch behoorlijke verschillen in gedrag en beleving”, zegt Van den Berg. ,,Mogelijk speelt regionale mentaliteit daarbij een rol. Dat zijn we nu aan het onderzoeken.”

'Jongeren zijn ongeduldiger'

Jongeren zoeken vaker familie en vrienden op dan ouderen, zo blijkt uit het onderzoek. ,,Je ziet toch wel grote verschillen tussen de leeftijdsgroepen”, vindt Van den Berg. ,,Jongeren zijn wat ongeduldiger dan de ouderen. De uitkomsten bevestigen dat we niet moeten onderschatten hoe ingrijpend de afgelopen drie maanden zijn geweest op ons sociale leven.” Hoewel veel noorderlingen de teugels wat betreft het naleven van de maatregelen steeds meer hebben laten vieren, is de angst voor het virus nog bepaald niet weg. 84 procent verwacht nog dit jaar een tweede golf.

Nieuws

menu