Friesland volgt landelijke coronatrend; zorgen in ziekenhuizen. Aantal positieve tests met 55 procent toegenomen

Handen wassen bij de ingang van het MCL. FOTO LC

Het aantal positieve coronatests is zoals verwacht in een week fors toegenomen in Friesland, met 55 procent. Het effect van de versoepelingen drie weken geleden wordt zichtbaar in de vastgestelde besmettingen.

Voor het eerst in vier weken is er sprake van een toename in Friesland: van 499 naar 778 positieve tests. Dit weektotaal ligt nog wel lager dan drie weken geleden. GGD Fryslân ziet nog geen toename in doorgegeven ziekenhuisopnames, maar die trend wordt wel zichtbaar in de cijfers van de ziekenhuizen zelf. Peter van der Voort, hoofd ic van het UMCG in Groningen, sprak daar eerder deze week zijn ,,grote zorgen” over uit.

De negen noordelijke ziekenhuizen werken samen in de opname van coronapatiënten. Sinds enkele weken worden er geen nieuwe patiënten meer uit andere delen van Nederland behandeld. Het aantal coronapatiënten uit de eigen regio loopt geleidelijk op. Er liggen volgens het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland nu zestien covid-patiënten in de vier Friese ziekenhuizen, van wie vijf op de intensive care.

In de negen noordelijke ziekenhuizen gaat het in totaal om 39 coronapatiënten, van wie elf op de ic. Dat zijn er dertien meer dan een week eerder. De bezetting is sinds medio juli niet zo hoog geweest, als de patiënten van buiten de regio buiten beschouwing worden gelaten.

Longarts Jolanda Kuijvenhoven van het MCL heeft de indruk dat de coronavaccins ,,als een tierelier” werken. Driekwart van de patiënten in de ziekenhuizen betreft volgens RIVM-onderzoek momenteel ongevaccineerden, op de ic is dit zelfs 80 procent. ,,Hoe lang het vaccin goed blijft werken, weten we nog niet. Handen blijven wassen is voor iedereen het allerbelangrijkste. Zorg dat het virus niet in je neus komt.”

Coronavirus woedt vooral in het noordoosten van Friesland

Het vindpercentage van positieve gevallen loopt eveneens fors op, tot boven de 12 procent. Dit wijst erop dat relatief veel mensen met het virus zich niet laten testen. Het coronavirus kan zich makkelijker verspreiden doordat mensen in het najaar door het killere weer meer binnen zitten en minder ventileren, waarschuwt GDD Fryslân. Alleen onder zeventigplussers blijft het gevonden aantal coronagevallen laag.

Het virus woedt nog altijd het meest in het noordoosten van de provincie. Meer dan 30 procent van de positieve gevallen zijn afgelopen week gevonden in Noardeast-Fryslân, Achtkarspelen en Dantumadiel, terwijl hier minder dan 15 procent van de inwoners van Friesland woont. Deze hoek heeft ook de laagste vaccinatiegraad van de provincie. Die is in Dantumadiel en Achtkarspelen met 73 procent van alle volwassenen het laagst. Heel Friesland loopt met een vaccinatiegraad van 79 procent van de volwassenen iets achter op het landelijke gemiddelde van ruim 83 procent.

GGD Fryslân meldt de volgende gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Noardeast-Fryslân 135 (97), Leeuwarden 90 (67), Heerenveen 86 (37), Smallingerland 82 (49), Achtkarspelen 78 (31), Súdwest-Fryslân 62 (54), Waadhoeke 58 (23), Tytsjerksteradiel 41 (50), De Fryske Marren 39 (23), Opsterland 38 (23), Dantumadiel 29 (31), Weststellingwerf 12 (5), Ooststellingwerf 11 (2), Terschelling 10 (5), Harlingen 4 (2), Vlieland 2 (0), Ameland 1 (0) en Schiermonnikoog 0 (0).

Voor het eerst in een maand is er een dodelijk slachtoffer als gevolg van Covid-19 gemeld bij GGD Fryslân.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu