Friesland voelt nog niets voor landelijke maatregelen tegen corona

Een GGD-medewerker neemt een coronatest af. FOTO ANP/PIETER STAM DE JONGE

Het loslaten van regionale maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, heeft niet de voorkeur van de Friese veiligheidsregio.

Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden en voorzitter van Veiligheidsregio Fryslân, liet dat donderdagavond weten aan het NOS Journaal in een reactie op een voorstel van Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. Aboutaleb pleitte in het journaal voor het nemen van landelijke maatregelen, ,,want het virus houdt zich niet aan de grenzen van de veiligheidsregio’s’’.

Aboutaleb vraagt zich bovendien af hoe zinnig het is om regionaal beleid te maken, nu het aantal veiligheidsregio’s met het risicoprofiel ‘zorgelijk’ toeneemt. Sinds vorige week geldt die status voor zes regio’s in het westen van het land. Vanaf vrijdag komen daar nog acht regio’s bij, waaronder Groningen en Flevoland. ,,Wat blijft er dan nog over?’’

Sinds de zomer legde het kabinet in de bestrijding van het virus de nadruk op de regionale maatregelen. Als het virus ergens opduikt, zou het plaatselijk uitgedoofd kunnen worden zonder grote consequenties voor de rest van het land.

Veiligheidsregio Fryslân wil nog niet van deze aanpak afstappen. ,,Dit systeem bestaat pas een aantal weken’’, zegt Buma. Bovendien loopt het aantal vastgestelde besmettingen in Friesland niet in hetzelfde tempo op als in andere delen van het land.

In Friesland werd donderdag bij 29 mensen het virus vastgesteld. De grootste aantallen positieve tests kenden Leeuwarden (9) en De Fryske Marren (6). In Rotterdam-Rijnmond testten donderdag 417 mensen positief.

Nieuws

menu