Friesland van risiconiveau zorgelijk naar ernstig vanwege stijgende besmettingen

Vijf regio's gaan naar hoogste risiconiveau, zeer ernstig ANP

Het risiconiveau in Friesland gaat omhoog van zorgelijk naar ernstig vanwege het stijgende aantal besmettingen in de provincie.

In vijf regio’s is het aantal positieve coronatests en het aantal ziekenhuisopnames zo sterk gestegen, dat ze vanaf woensdag op het hoogste risiconiveau staan. De situatie is er zeer ernstig. Het gaat om Drenthe, Gelderland-Zuid, Zaanstreek-Waterland, Gooi en Vechtstreek en Zuid-Holland Zuid. Vier andere regio’s (Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Flevoland) blijven op het hoogste niveau staan. In totaal is de situatie nu dus zeer ernstig in negen regio’s.

Zowel Drenthe als Gooi en Vechtstreek gaat in één keer twee stappen omhoog. Zij stonden vorige week nog op zorgelijk, het een-na-laagste niveau. Gelderland-Zuid, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland Zuid hadden afgelopen week de status ernstig.

Naast Friesland gaat in drie andere regio’s gaat het risiconiveau ook omhoog, maar dan van zorgelijk naar ernstig. Dat zijn Noord-Holland Noord, Kennemerland en Hollands Midden. De situatie in andere regio’s verbetert juist. Twente staat niet langer op zeer ernstig, maar op ernstig. IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Brabant-Zuidoost gaan van ernstig naar zorgelijk.

Risiconiveau’s

In de rest van het land blijft de situatie hetzelfde. Groningen, Gelderland-Midden, Utrecht en Zeeland hebben ook de komende week de titel ‘ernstig’. Het risiconiveau voor Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Limburg-Noord en Zuid-Limburg blijft op zorgelijk staan.

Nederland telt vier risiconiveaus voor de corona-uitbraak. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Welke status de 25 veiligheidsregio’s krijgen, hangt af van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag. Het laagste risiconiveau, waakzaam, geldt sinds 13 juli nergens meer.

De risiconiveaus hebben voorlopig nog geen gevolgen voor de coronamaatregelen. Alle beperkingen gelden in het hele land en worden ook overal versoepeld als het kabinet daartoe besluit.

Nieuws

menu