Friesland over de grens van 1000 coronabesmettingen: provincie bijna over de signaalwaarde heen

Een GGD-medewerker neemt een coronatest af. FOTO ANP/PIETER STAM DE JONGE

Friesland ging dit weekend over de grens van 1000 coronabesmettingen. Zaterdag hadden sinds maart 1011 Friezen positief getest, zondag 1056.

Het aantal positieve tests neemt snel toe. Tussen afgelopen woensdag en vrijdag testten in drie dagen tijd zestig mensen positief. Dit weekend kregen over twee dagen 72 mensen een positieve uitslag.

Het aantal ziekenhuisopnames loopt niet in datzelfde tempo op. Zondag is een persoon opgenomen. Het Friese totaal komt daarmee op 133. Aan het virus is sinds begin juni nog niemand overleden.

De provincie gaat bijna over de signaalwaarde heen van 7 besmettingen per 100.000 inwoners. Dit cijfer geeft aan dat het de verkeerde kant opgaat. Vrijdag stond de signaalwaarde nog op 3,7.

Het virus slaat vooral om zich heen in Leeuwarden. In twee dagen tijd zijn daar 24 mensen positief getest. De gemeente neemt daarmee een derde van het totale aantal nieuwe besmettingen van dit weekend voor zijn rekening.

Een verklaring daarvoor is dat momenteel veel jongeren besmet raken. Leeuwarden heeft vergeleken met andere gemeentes een grotere populatie jongeren, onder meer door studenten van de hogescholen in de stad.

Vanaf maandag kunnen medewerkers in het onderwijs en de zorg een speciaal nummer bellen voor een testafspraak. Zij kunnen daarmee sneller terecht in de teststraat dan anderen. Maandagochtend hadden rond de 60 Friese onderwijzers hier gebruik van gemaakt. Van de 800 tests die de Friese GGD per dag kan doen, gaan er zo’n 100 naar personeel uit zorg en onderwijs. De wachttijden voor een coronatest zijn lang door een gebrek aan laboratoriumcapaciteit.

Actuele data over het coronavirus zijn te vinden in dit artikel.

Nieuws

menu