Friesland levert de 8 miljardste wereldburger en keeper Andries Noppert uit Joure laat Louis van Gaal lachen: dit is het goede nieuws van deze week

Amber Klaster, Meike Wicherson, Sofie Bos, Aniek Stegeman, Afke van der Linde en Maryam Koudad hadden met hun schoonmaakmiddel van lisdodde het beste idee bij de duurzame scholenchallenge. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Iedere vrijdag doen we een greep uit het goede nieuws dat afgelopen week in de Leeuwarder Courant verscheen. Hartverwarmende, grappige of optimistische verhalen waarmee we je met een glimlach het weekend insturen.

Sigarenplanten goed voor van alles en nog wat

De zegetocht van de lisdodde duurt maar voort. Eerder werd al duidelijk dat je met de stengels prima woningen kunt isoleren en bodemdaling kunt tegengaan. Tijdens een scholierenwedstrijd op het provinciehuis werd gepresenteerd dat de plant nog veel meer doelen kan dienen: er worden maandverband en luiers van gemaakt, maar ook schoonmaakmiddel. Scholieren van het Linde College uit Wolvega ontdekten dat de lisdodde vroeger al als schoonmaakmiddel werd gebruikt. ,,Omdat het zo’n mooie glans geeft’’, vertelde teamlid Amber Klaster. Het team ontwikkelde niet alleen het schoonmaakmiddel maar ook de verpakking. In Leeuwarden konden ze jury zelfs een werkend prototype laten zien.

De 8 miljardste wereldburger is een Fries

De 8 miljardste wereldburger is een Fries. Ja toch zeker? Toen de Verenigde Naties afgelopen week aankondigde dat de 8.000.000.000-ste bewoner van planeet Aarde eraan zat te komen, gingen we ineens heel anders kijken naar alle hoogzwangere buiken in deze provincie. ‘Misschien zit hij daar wel in’ , fluisterden we elkaar hoopvol toe.

In 1987 was de vijf miljardste wereldburger een Kroaat, in 1999 werd een Bosnische baby de zes miljardste en in 2011 wees de Verenigde Naties een aantal baby’s aan als zeven miljardste.

En dinsdag was het zover, hier in Friesland: Jan, Jildau, Mara en Romée werden geboren. Welkom, acht miljardste wereldburger(s).

Louis van Gaal schiet in de lach door juichmove van keeper Andries Noppert 

De spelers van het Nederlands elftal zijn druk met voorbereidingen voor het WK. Een van de onderdelen was het opnemen van een juichmove voor filmpjes op sociale media. Die van keeper Andries Noppert uit Joure deed bondscoach Louis van Gaal in lachen uitbarsten. Bekijk hier hoe Noppert juicht.

Hendrik is de beste geschiedenisdocent van Nederland

De beste geschiedenisleraar van het land woont in Friesland. Het is Hendrik Atze van Doezum, een 26-jarige geschiedenisdocent van het Lauwers College in Buitenpost. De jury noemde het ‘ontroerend om te horen en te zien hoe deze docent met jeugdig elan, zo overtuigend en met zoveel passie het heden verklaart uit het verleden’. De verkiezing werd georganiseerd door het Rijksmuseum in samenwerking met het Nationaal Archief en de omroep NTR.

De 26-jarige Van Doezum mag nu een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs zijn, neemt een lesvideo op én mag met de hele klas naar het Rijksmuseum. Samen met de docenten die bij de verkiezing beslag legden op de tweede en derde plaats, gaat Van Doezum met leerlingen op bezoek bij het Nationaal Archief in Den Haag.

Kom er warmpjes bijzitten

Na een zwoel begin van de herfst wordt het komend weekend zowaar behoorlijk koud. Voorheen dachten we dan stiekem aan schaatsen en sneeuw, in deze tijden vooral aan onze energierekening. Voor wie de thermostaat thuis liever wat lager houdt, om wat voor reden dan ook, maar wel graag ergens wil opwarmen startte het Leger des Heils het initiatief ‘warme kamers’. Bibliotheken, gemeentehuizen en buurtcentra zetten de deuren open voor iedereen die even warm wil worden, een kopje koffie wil drinken of mensen ontmoeten. Een even simpel als hartverwarmend idee.

Nieuwe Klameare Workum

Het was al maanden, of misschien wel jaren, hangen en wurgen voor cultuurcentrum Klameare in Workum. De in 2016 beloofde nieuwbouw bleef te lang uit, wat voor toenemend chagrijn in Workum zorgde. En dan was daar afgelopen week ineens toch plots witte rook: burgemeester en wethouders beloofden alle medewerking en steun voor een nieuw cultuurhuis in de stad .

Nieuws

menu