Friesland deelt weer mee in Europese miljoenenpot: 'boppeslach'

Gedeputeerde Friso Douwstra. FOTO: HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Friese initiatieven kunnen ook de komende zes jaar aanspraak maken op een deel van de 450 miljoen euro in de Europese subsidepot Interreg VI.

De Europese subsidiepot is bedoeld voor innovatieve projecten waarmee de samenwerking tussen regio’s wordt bevorderd. Hij staat open voor het deel van Nederland en Duitsland ,,tusken Noardsee en Nederrijn”, aldus gedeputeerde Friso Douwstra.

Volgens Douwstra is Friesland na een lobby ook weer in het subsidiegebied gekomen. ,,We stienen op ‘e wip om der wol of net by te kommen. In boppeslach dat we der dochs wer by binne.”

Plannenmakers

Onder meer plannenmakers voor projecten op het terrein van klimaat en energie, onderwijs en arbeidsmarkt en landbouw kunnen aanspraak maken op subsidie. De eerste subsidieregeling wordt vandaag geopend.

In het verleden profiteerde onder andere waterinstituut Wetsus van de subsidiepot. Ook het project Marigreen, om de scheepvaart te vergroenen, werd eruit gefinancierd. Bedrijven als Scheepswerf Talsma uit Franeker en Rederij Doeksen in Harlingen waren daarbij betrokken.

Nieuws

menu